Карловски ученици гостуваха в българското неделно училище в Истанбул/СНИМКИ/

Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Истанбул тържествено отбеляза Деня на народните будители. Събитието се проведе в „Малката България”, както българите в космополитния град емоционално наричат Екзархията. В празничния ден неделното училище посрещна гости от България – учители и ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Карлово. Възпитаниците на неделното училище демонстрираха знания за делото на народните будители, а техните връстници от Карлово представиха фолклорна музикално-танцова програма, подготвена от преподавателите по музика и хореография – Кейт Канарова и Мирослав Василев.

Пред БНР директорът на неделното училище в Истанбул – Навин Даудова каза: „За нас този ден е България, защото носим България в сърцата си. Ние сме тук, където поддържаме българския език. Щастлива съм, че съм директор точно на това училище, защото то е по-различно. Нашето училище е наследник на първото българско училище, създадено в Истанбул от старите цариградски българи, тук се е намирало и Славейковото училище”. „Екзархията е културно, социално и религиозно средище, както на цариградските българи, така и на всички българи, които живеят в Истанбул. От тук е започнало Българското Възраждане и ние правим всичко възможно да поддържаме българския дух на това свято място”, разказа преподавателят Сийка Чирпанова.

Около 50 деца посещават часовете по български език и други извънкласни форми в неделното училище, за да се запознаят с културата и традициите на българите. Сътрудничеството между двете български училища в Деня на народните будители е осъществено по инициатива на народния представител Веска Ненчева. „Днес ние направихме поредната стъпка в името на българщината. След две години аз съм безкрайно щастлива, че осъществихме партньорство между училищата в Истанбул и Карлово”, разказа Ненчева.

„Нас не ни обединява само патрона на двете училища – имената на светите първоучители Кирил и Методий. Обединяват ни традициите и българския дух. И както след Възраждането на всяко училище е имало надпис „Чрез просвета за България”, именно чрез нашите ученици това ще се осъществи”, подчерта зам.-директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Карлово – инж. Йонка Радулова.

Празника в Българската екзархия в Истанбул уважиха посланикът на Република България – Надежда Нейнски, генералният консул – Ангел Ангелов, директорът на Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа” в МОН – Наталия Михалевска, журналистът Тома Томов, родители, общественици, представители на българската общност.

Наталия Михалевска, МОН:

„В Екзархията днес са две български училища – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” от Карлово и българското неделно училище. В първото – учителите шият носиите на децата, във второто – обучават на български език и култура всички – и малки, и големи, и цариградските българи и българските турци. И в двете са важни учителите с мисия, за да ги има. Вълнуващо и знаково в Деня на будителите, в сърцето на общата ни история”. Източник: БНР

Свързани статии