Карлово вече ухае на рози: Вижте историята на прекрасния празник/СНИМКИ/

Фестивалът в Карловската розова долина е с над 115-годишна история. В спомените на карловци преди 1903 г. се е отбелязвало преклонението пред маслодайната роза с празник. Целият град ухаел на рози. Ученици от карловските училища правили гирлянди от рози и окичвали училищата, а жителите на града кичели входните порти на домовете си. За период от 16 дни Карлово се превръща в атрактивен, живописен и творчески център на изложби, работилници за изкуства, базар, музикални програми и съвременни артистични прояви в градското пространство. За първото си издание в този широк и богат формат, градът избира за фокус на фестивала „Култура“.

Модерният прочит на един традиционен за карловци празник оживява атмосферата на града с атрактивни ритми, свежо и творческо настроение, като предстоящите седмици ( 6-18 май ) се е изпълнена с дневни и вечерни събития, свързани с музика, градски представления, турове и демонстрации на занаяти.
Парфюмерийно-козметични продукти, местни и гостуващи занаяти, винарски изби и творчески бизнеси са представени на щандове в центъра на Карлово за целия фестивален период.

С началото на уикенда, в петъчния следобед на 17 май се усеща наближаването на кулминацията на празника. Специалната програма на откритата градска сцена посреща гостите на града от вечерта, а в съботния ден, в ранни зори, ги приветства за началото на ритуала “Розобер” в розовите поля край Карлово.

Празнично облечени в народни носии младежи и девойки демонстрират беритбата на розовия цвят. Този момент е най-вълнуващ и привлекателен за чуждестранните посетители. От градините празникът се пренася в центъра на града с шествие за началото на пъстро фолклорно празненство.
В туристически комплекс „Старинно Карлово“ и Исторически музей – Карлово се провеждат демонстрации на варене на розов цвят и дегустации на продукти, произведени от рози.

Организатор: Община Карлово Съорганизатор : НЧ „Васил Левски 1861 г.“ гр. Карлово http://www.karlovo.bg Генерален спонсор : Българска Роза, Карлово http://bulgarianrose.bg/ Парньори : Европейска столица на културата, Пловдив 2019 https://plovdiv2019.eu

Посетете официалната фейскбук-страница на събитието за повече подробности
https://www.facebook.com/pnrKarlovo2019/

Свързани статии