Карлово: Красива булка научи чужденец да върти каракачанска баница и да пие люта ракия!/ВИДЕО/

Днес е сватбата на красивата българка Марина от Карлово и бежанецът от бивша Югославия Славен. Двамата се срещат и запознават в Америка, където преди няколко години Марина отива да учи, а семейството на Славен след две години, прекарани в бежански лагер, преди много време се преселва в страната на неограничените възможности и остава да живее там.

Екипът на ПБ Новинар присъства на каракачански ритуал, който се извършва преди сватбата и се нарича каракачанско моминско парти. В Бухаловия хан в Карлово в едната стая бе пресъздаден дома на булката, в другата-къщата на младоженеца. Тъй като родителите на Славен не бяха пристигнали още от Америка за сватбата, в ролята на негово семейство влязоха заместник-кметът на Карлово Антон Минев, неговата съпруга Яна, която също е каракачанка, и синът им.

Те, заедно с гостите от мъжката страна, ушиха червен байряк, който днес се вее на сватбата. Символът на червения байряк е да бъдат здрави и сплотени Славен и Марина като семейство. Преди това мома, която не е минавала под венчило, замеси в стаята на младоженката обредната питка, която ще разменят с питка от мъжката страна на сватбата. Малко момченце помагаше на момата Дора да сее брашното, за да има мъжка челяд в дома на новото семейство.

Пред екипа на ПБ Новинар Марина разказа, че със Славен се запознали в бар за безалкохолни напитки в САЩ. Имали връзка три години, заживели заедно. Един ден тя се прибрала от работа, любимият й също. Ходили на разходка, а когато се прибрали, Славен извадил пръстена и цветята, паднал на колене и казал някои много хубави неща. Какви обаче, булката не сподели, защото са прекалено лични.

Попитал я дали ще се омъжи за него, а Марина веднага казала „да“, нямала грам колебание, че точно с този мъж иска да прекара живота си и да създаде семейство. Споделя, че много държи на традициите, в Америка постоянно готви на мъжа си нашенски ястия и каракачанска баница. Самият Славен се включва и с гордост разказва, че и той се е научил да прави баница. В Бълария идва за четвърти път, всичко много му харесва, от гозбите, до природата и хората в нашата страна.

Много обича майката на любимата си и я нарича мама Дора. Славен не знаеше, че българската традиция повелява, след като се ожени за Марина, да нарича родителите й баба и дядо. На въпрос на ПБ Новинар ще нарича ли така родителите на изгората си, Славен веднага прегърна тъщата си и се обърна към нея с думите-Мама-баба Дора. Щастлива майка на булката разказа, че много й харесва Славен да я нарича мама Дора. Зарадвали се, когато видели зетят за първи път, защото е от Балканите, могат да разговарят, без да се налага често Марина да превежда. Имат лозя в съседното на Карлово село Войнягово, за сега Славен само го е виждал, но обещава да работи заедно с тъста си на него.

Дядото го е научил да пие люта българска ракия и Славен казва, че много му харесва. Двамата с Марина са си говорили за бъдещето, искат да имат поне три деца. За сега ще живеят в Америка, но е възможно един ден да се върнат у нас, не преъкъсват връзките с роднини и приятели, защото много обичат България и макар и далеч от Родината, и в чужбина спазват всички български обичаи и традиции.

Сватбата на младоженците е днес в Пловдив, а ПБ Новинар им желае щастие и много пъти по три деца.

Свързани статии