Карлово: Академик Благовеста Касабова е тазгодишният носител на националната награда „Д-р Иван Богоров“/ВИДЕО/

В Деня на народните будители във възрожденско Карлово почетоха паметта на тези, които са носили знанието и светлината към науката в следосвобожденска България. Голям е приносът на карловци към науката. Един от видните творци е д-р Иван Богоров, на чието име е националната награда за чистота на българския език, която се присъжда за втора година.

Престижната Национална награда носи името д-р Иван Богоров – карловец, книжовник и общественик, борил се срещу навлизането на чужди думи в българския език. Наградата е учредена от Община Карлово, Съюза на българските писатели и Дружеството на българските писатели – Карлово.

С нея се удостояват български и чужди автори за произведения на български език, с ярък принос в националната литература. Присъжда се ежегодно за цялостен принос или отделни творби в направленията: литературни произведения, литературна критика, публицистика, научни изследвания.

Временно изпълняващият длъжността кмет на община Карлово Стойо Карагенски поздрави карловци и говори за наследството, което видни местни творци са оставили в българската история.

Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ беше връчена на академик Благовеста Йорданова.

Тържествената церемония завърши с авторския спектакъл „Възрождение“ на трио „Тенорите“ и Симфоничен оркестър „Симфониета“ – Враца, с диригент Христо Павлов и участие на актьора Емил Пеняшки.

Свързани статии