Карловецът Иван Делевски, който беше арестуван с пловдивския кмет, с поръчки за 2,4 млн. от ВиК

Бизнесменът Иван Делевски, арестуван за корупционна схема с кмета на район „Северен“ Ральо Ралев, е бил приближен до местната власт в Пловдив. За това свидетелства фактът, че бившият карловски тв бос е печелил два пъти обществени поръчки в прословутото ВиК-Пловдив.

В серия от материали „Марица“ описа как свързани с ръководни кадри в дружеството фирми са печелили поръчки за доставка на инертни материали в периода 2013-2018 година. Оказва се обаче, че преди тях в играта е бил и ортакът на Ральо Ралев, който беше освободен от спецсъда срещу 60 бона „парична гаранция“.

По данни на Агенцията за обществени поръчки Иван Делевски два пъти е сключвал с водното дружество договори за осигуряване на инертни материали за нуждите на Пречиствателната станция на Ягодовско шосе.

И двете поръчки са били възложени на дружеството му „Скай Петролеум“ ЕООД по времето на управителя на ВиК-Пловдив Валентин Василев, който по-късно стана кмет на район „Южен“. Първата е за срок от 30 месеца, считано от 19 май 2008 година. Прави впечатление, че както и в други подобни документи на ВиК, в нея не фигурира прогнозна стойност, а пише 0 лева. След приключването <210> на 16 ноември 2010 г. обаче става ясно, че крайната изплатена цена на изпълнителя е 993 986 лева.

Веднага след това „Скай Петролеум“ ЕООД печели следваща поръчка, този път за срок от 36 месеца, също за доставка на инертни материали за ​ПСОВ. Според договора от ноември 2010 г. прогнозната стойност на услугата е 1 000 000 лева. В обявлението за приключването му от 6 януари 2014 г. обаче пише, че на фирмата на Делевски са платени реално 1 395 094 лева.

Така Делевски е реализирал приход от близо 2,4 млн. лева от поръчките на държавната фирма. Подобно разминаване в полза на изпълнителя между прогнозната стойност и крайната цена имаше и в повечето подобни поръчки, станали обект на репортерското ни разследване на октопода около ВиК-Пловдив преди няколко месеца.

В бранша не се сещат Делевски да е имал концесия за добив на инертни материали или специализиран транспорт, но това явно не пречи на държавната фирма при подбора на доставчици./Вестник Марица

Свързани статии