Кабаиванов: Вдигаме данъците по необходимост

Община Карлово планира от следващата година да увеличи такса смет, както и да вдигне ставката на данък сгради. Това потвърди по Радио Пловдив кметът д-р Емил Кабаиванов. Той припомни, че увеличението на такса смет се налага заради изискваните от МОСВ по-високи разходи, които общините плащат за депониране в регионалните депа.

Увеличението на минималната заплата, която получават значителна част от работниците по чистотата, от 550 на 620 лева, също е причина за това увеличение, каза Кабаиванов.

Ние правим това по необходимост. Това са тежки мерки, но се налага да ги предприемем, за да можем да балансираме бюджетите на общините, които гражданите са ни поверили да управляваме, коментира Кабаиванов. Според него в близо 90 на сто от общините в страната ще се наложи увеличение на такса смет.

Увеличението на данък сгради пък, по думите му, се налага заради неактуализираните данъчни оценки на имотите, което е трябвало да свърши МРРБ.

Кабаиванов даде пример с селски къщи в общината с площ между 120 и 150 квадратни метра, за които сега се плаща данък 20 -28 лева. След увеличението налогът ще е около 34-35 лева. За същия имот такса смет се увеличава от 30 на 40 лева, което прави увеличение от близо 33%. За имот със същата квадратура в Карлово такса смет би се увеличила от 70 на 85-90 лева./бнр.бг

Свързани статии