Ива Вълчева с поздрав и подарък за юбилея на читалището в Паничери

В общоселски празник се превърна 100-годишният юбилей на читалище „Соколов – 1919г.” – с. Паничери. Кръглата годишнина беше отбелязана с голямо тържество в салона на читалището.

На празника присъстваха и кандидатът за кмет на селото от листата на Коалиция „БСП за България” Веска Пашкулова, кандидатът за кмет на община Хисаря Ива Вълчева, а също и част от кандидатите за общински съветници – Пенчо Шапков, Илияна Арабска, Таня Марковска, Мария Мустакова, Апостол Станев, който е и ръководител на Групата за автентичен фолклор към читалище „Соколов”.

„Приемете нашите най-сърдечни поздрави по повод 100-годишния юбилей на Народно читалище „Соколов – 1919г.” Паничери. Един век народополезна и будителска дейност! Един век културно-просветителска дейност на читалищните деятели. Това е родолюбива мисия, благодарение на която се опазват местните традиции, история и автентичен фолклор.” Така се обърна Ива Вълчева към читалищните дейци.

„Такива юбилеи са повод за равносметка и ние сме уверени, че вие посрещате своя празник с чувство на гордост за изпълнен дълг. С чувство на удовлетворение и с поглед към предизвикателствата, пред които ни изправя векът на технологиите и комуникацията. Бъдете живи и здрави! Запазете пламъка и искрата, запален преди 100 години от вашите предци. Съхранете и предайте на следващите поколения вашият ентусиазъм и стремежът за опазване на българщината!”, заключи Вълчева.

”Като дългогодишен читалищен деятел, аз много добре познавам вашите нужди, затова нашият подарък за 100 –годишния ви юбилей е тонколона с два микрофона, за да озвучавате своите мероприятия.”, заключи Вълчева, а думите й бяха посрещнати с бурни аплодисменти от хората в салона.

„Трябва да се подготвят проекти за обновяване на материалната база и ремонт на читалищния салон.” , коментираха кандидатите на Коалиция „БСП за България”. „Българските читалища страдат от масов недоимък, а те са онези културни и социални центрове, около които се върти животът в едно село. Затова ние сме в дълг към читалищните дейци“, коментира и водачът на листата на БСП Пенчо Шапков.

Направи впечатление отсъствието на представител на общинската администрация -Хисаря. „Това е неуважение и неглижиране на проблемите на читалищата в региона.“, коментираха хората от селото.

След официалната част и приветствията, празникът продължи на открито с изяви на читалищните състави и групи за автентичен фолклор.
Накрая всички се хванаха на хорото и дори дъждът не помрачи празничното настроение.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Свързани статии