Има ли война край Мътеница и защо земеделец и бизнесмен не живеят в мир?/ВИДЕО/

Преди повече от година с ПБ Новинар се свърза Георги Джелепов. Мъжът е земеделец, отглежда лозови масиви до язовир „Алмалъка“ край хисарското село Мътеница. Члене на Сдружение „Старосел за напояване“, взел е от него язовира под наем, за да напоява и да развива спортен риболов. Тогава от Джелепов и от други хора имаше оплакване за масивни незаконни постройки в съседния до язовира имот на общинския съветник от Хисар-инж. Нено Костов. За да не бъдем голословни и за да не публикуваме неистини, тръгнахме по дълъг път. Първо месеци наред, след официално питане от страна на медията ни, чакахме отговор от кмета на общиха Хисар-инж. Пенка Дойкова. Въпреки настояванията ни, тя не отговори на този въпрос, и не само на този. Обърнахме се с питане съм РДНСК. От РДНСК разпоредиха в срок от един месец Дойкова да извърши проверка и да уведоми тях и нас като медия какво е констатирала.

Мина повече от половин година, кметът продължава да мълчи. Преди дни Джелепов отново ни потърси. Коментира постройките, като и това, че в землището на пасище, съседно до имота на Костов, са били изсечени 29 дървета. Твърденията са, че хора на бизнесмена са ги изсекли. По сигнал на ПБ Новинар в община Хисар беше сформирана комисия от горски служител, кмета и други специалисти. Заместник-кметът Тони Илиева бе категорична пред ПБ Новинар, че г-н Костов не владее това място, че дърветата са малки-така наречените салкъми и който и да ги е изсякъл, не е длъжен да иска разрешение от общината, както е по закон за големите дървета.

Пред камерата ни застана и жовотновъдът Веселин Кочанков, който владее пасището, взето под наем от общината и на което са били дърветата. Той не знае кой е изсякъл дърветата. Пазачът на язовира-Георги Пушков заяви, че на 4 април е видял хора на Костов, които изсичали дърветата, а след това пристигнал и самият бизнесмен. Тварденията на Георги Джелепов са, че Нено Костов гони хора, които ходят на язовира на спортен риболов, защото влизат в неговото място. Според Джелепов обаче това е така, защото преди години този, който е продал земята на Костов, го е направил, продавайки и сервитута на язовира. Това според Джелепов е напълно незаконно.

ПБ Новинар потърси за коментар инж. Нено Костов. Той отказа да застане пред камерата ни, но заяви, че нищо от твърденията на нашите събеседници не отговаря на истината. Обясни, че половината постройки в неговия имот са при заварено положение, каза, че самият Джелепов насред лозята има незаконна постройка, която е масивно строителство, с бетонни конструкции, с алуминиеви дограми. „Когато човек говори против други хора, е желателно да се огледа около себе си и тогава да говори за другите“, коментира Костов. Той заяви още, че незнае нищо за никакви дървета и от нас чува за изсичането в съседния имот.

Свързани статии