ГЕРБ с убедителна победа на евровота у нас, още 4 партии с представители в Брюксел

Пет партии ще имат свои представители в новия Европейски парламент – ГЕРБ, „БСП за България“, ДПС, ВМРО и „Демократична България“. Това показват прогнозните резултати на агенция „Галъп“ малко след края на изборния ден в България. ГЕРБ печели европейските избори с 30,5%. След тях се нареждат БСП с 25,4%, следвани от ДПС – 12,8%, ВМРО – 8% и „Демократична България“ с 6,5%.

Според данните на социологическа агенция „Тренд“ ГЕРБ печели с 30,5%. Следват БСП с 23,5%, ДПС – 14%, ВМРО – 7,5% и „Демократична България“ с 6,5%.

Ниска избирателна активност и вял интерес белязаха изборите за Европейски парламент в България днес. 6 355 633 души имаха право на глас в страната, но едва 26,22% или 1 693 505 души упражниха вота си. Все още се очакват окончателните данни колко от имащите право на глас са отишли до урните.

В 20.00 ч. Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви края на изборния ден. Той премина спокойно и без напрежение в цялата страна. Над 80 са жалбите и сигналите, постъпили в ЦИК в изборния ден, информира по-рано говорителят на комисията Таня Цанева. Сигналите са били свързани основно с нарушения в работата на секционните избирателни комисии, за това, че много избиратели са искали да гласуват машинно.

България беше сред последните държави, които избират депутати за следващия Европейския парламент. Гласуването започна още на 23 май пред урните в Холандия и Великобритания. В петък гласуваха в Ирландия и Чехия, в събота – Словакия, Малта и Латвия. Окончателните резултати ще бъдат обявени тази вечер.

В гласуването за новия Европейски парламент право да участват имаха над 400 милиона души в 28-те страни от ЕС. Мнозинството, което ще бъде формирано от изборите днес, ще определи бъдещата законодателна и финансова рамка на Европейския съюз, гражданските свободи.

България ще изпрати 17 депутати с петгодишен мандат в Европейския парламент. За вота днес бяха регистрирани 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета./Дарик радио

Свързани статии