Фолклорна и винена фиеста обра овациите в хисарското село Михилци/СНИМКИ/

През уикенда в хисарското село Михилци се проведе традиционната „Винария“, която събира местни и гости от цялата страна. За поредна година кметът Божана Пампурова посрещна много свои приятели, дошли да се повеселят заедно на празника. Бивша самодейка от групата на Михилци, която заради възрастта си вече няма възможност да участва, зарадва изключително много колегите си и кмета, като още сутринта преди празника изпрати стихотворение, посветено на общата им любов към фолклора и виното. Величка Гърдева е жената, която в ранни зори запали пламъка на настроението и провокира усмивки в организаторите.

Старт на винената фиеста даде отец Николай, който отслужи тържествен водосвет в храм „Възнесение Господне“. След това бе пресъздаден ритуалът „Зарязване“. В ролята на Цар Трифон влезе Драган от фолклорната група на хисарския кварта Веригово. После празника продължи в читалището, където майстори-винари мериха бутилки и сили в оспорвана надпревара за най-.хубавото бяло вино, разказа за ПБ Новинар кметът Божана Пампурова.

Михилци е прочуто с традициите си в производството на питието на боговете, което от векове местните произвеждат от сорта „Мискет“. Голямата награда журито присъди на Танка Гинова. Втора награда спечели Тодор Стоянов, на 24 години. Младежът сам е привил виното и беше изключително доволен и щастлив от признанието на оценяващите. Трета награда отиде при Жени Горанова.

Празникът продължи с богата програма на групата „Михилски напеви“ и техните приятели от читалище „Антон Билкин“ Хисар. Програмата завърши с изпълнение на стихотворение, посвеетно на Михилци. То бе представено от 6-годишния Здравко Грозданов, който обра аплодисментите на публиката и просълзи присъстващите.

За настроението на празнуващите се погрижиха любимците на фолклора от оркестър „Марица“. Събитието уважиха бизнесмени и общински съветници от Хисар.

Свързани статии