Ето как в Карлово откриха първия учебен ден/СНИМКИ/

Първи училищен звънец удари днес в Карлово. Средните училища „Христо Проданов“ и „Васил Левски“ посрещнаха тържествено първия учебен ден. Под звуците на химна на Република България беше издигнат националния флаг. Стотици ученици за първи, за пореден и последен път прекрачиха училищния праг.

В Средно училище „Христо Проданов“ Карлово директорът Янка Минева приветства присъстващите и учениците. Тя благодари на своите колеги за усърдието и неуморната работа, на всички ученици и родители. „Днес бих искала да поговоря за три неща – очи, сърце и ум. Защо очи? Защото времето в училище е времето, в което трябва да се гледа и вижда най-важното. Да се гледа и вижда учебният материал, да се гледат и откриват добрите приятели, да се гледат и виждат бъдещите успехи. Знам, че ако си отваряме очите и виждаме най-важните неща успехите няма да закъснеят. Защо сърце? Защото без любов и сърце всичко губи смисъл. Училището е място където нашите сърца се срещат и опознават. Защо ум? Ние българите имаме една прекрасна поговорка – „Опичай си ума“. Да си опичаш ума означава да внимаваш какво се случва, да осмисляш случилото се, да предвиждаш какво ще се случи, означава още винаги да тежиш на мястото си, да желаеш и да мечтаеш да се развиваш. И не на последно място – да си добър човек.“ посочи Минева.

Тя допълни,че пред нея и екипа й предстои един нелек път, има трудности, които трябва и ще бъдат преодолени. Поздравителен адрес беше получен от народният представител Веска Ненчева. Първолаци рецитираха и пяха по повод тържествения ден. Преди да пристъпят към класните си стаи учениците от първи до 12 клас чуха първия училищен звънец.

Гости на събитието бяха заместник- кметът Стойо Карагенски, бригаден генерал Деян Дешков, членове на училищно настоятелство.

Както и в средно училище „Христо Проданов“, така и в средното училище, носещо името на Апостола на българската свобода, бе официално открита 2019/2020 учебна година. Мажоретния състав към училището поздрави присъстващите. Директорът Мариана Манчева приветства всички свои колеги, учениците, които за първи път прекрачват прага на това училище, и онези, които за последна година ще учат в него. „Добре дошли на първият учебен ден в средно училище „Васил Левски“. Училището със 130 годишна история, училище, което винаги е било храм на науката и прогреса в карловския край, винаги е предлагало високо качество на образованието и възпитава знаещи, можещи и конкурентоспособни млади хора. Хора, реализиращи се не само в България, но и извън пределите на страната ни „, допълни Манчева.

Гости на събитието бяха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заместник- кметовете Антон Минев и Данка Люртова, общественици. Емил Кабаиванов поздрави присъстващите и каза: „Уважаеми ученици, в училище вие усвоявате физиката и математиката – фундаментални науки, тук усвоявате географията и история на света. Искам обаче да положите още по-големи усилия, за да научите и историята на нашето Карлово, защото този, който не познава собствената си история и развитие, той не може да познава новата си история. Ще ми се да зададете на вашите учители въпроси като „Кой е построил храмът Успение Богородично, който се намира зад нас?“, да ги попитате кои са Брайчо Хаджигенов, Иван Грозев и Ботьо Петков, кой е дарител на Бухаловия хан? Като намерите отговори на тези въпроси аз съм спокоен, че където и да отидете, вие ще бъдете винаги българи, винаги карловци и този, който се срещне, говори и контактува със вас ще разбере какво значи да си карловец.“ Пред Мариана Манчева кметът заяви, че община Карлово ще бъде не пред или зад, а до нея и до средно училище „Васил Левски“.

Всички си пожелаха здраве и бъдещи успехи.

Текст и снимки: Величка Люртова-стажант-репортер

Свързани статии