Ето как ще забавляват децата в Куртово и Горни Домлян през ваканцията

Сдружение „Млади, активни, креативни“ Куртово стартира летни занимания за деца във възрастова група от 3 до 15 години. Заниманията се организират в рамките на проект „АРТ мозайка – творим и се забавляваме ЗАЕДНО“, финансиран от Национален дарителски фонд „13 Века България“ в рамките на конкурс „Детски работилници за изкуства.
Арт ателиетата, в които децата ще имат възможност да се включат напълно безплатно са следните:

-„Сръчковци“ – арт работилница по приложни изкуства, в която децата ще имат възможност да развихрят своето въображение. Работейки с различни материали – хартия, кожа, порцелан, конци, тесто те ще създават изкуство. Ще се използват различни техники за работа – декупаж, моделиране, боди арт. Участниците ще се научат как практично да използват отпадъци за създаване на сувенири и произведения на изкуството. Децата ще експериментират свободно, ще рисуват, моделират, аранжират и развиват творческия си потенциал. Ще научим децата не само да си направят любими играчки, но и да измайсторят подаръци за приятелите и близките си.

– „Нарисувай ми приказка“ – уъркшоп за насърчаване на четенето и любовта към книгата сред най-малките. Планираме по –големите каки и батковци да подбират подходящи приказки от български и чуждестранни автори и да ги четат на по-малките деца. На децата ще се дава възможност да създадат свои рисунки и апликации по темата на приказката, която им се чете от по-големите доброволци. На тези уъркшопи ще поканим Атанас Сеизов – известен карловски художник, които има много самостоятелни изложби в своя творчески път. Така от една страна децата ще научат техники за скициране на приказни герои, а от друга страна ще се докоснат до таланта на истинския художник.

-„Споделени нишки- взето от миналото, пресъздадено в настоящето, за да остане в бъдещето“ – уъркшоп за тъкане, багрене и рисуване върху текстил, апликиране, текстилни пластики и пана. Изработване на бижута и декорации от нетъкана вълна. Чрез дейностите в тази работилничка ще се опитаме да пресъздадем духът от миналото, когато нашите баби са създавали килимите и постелките си сами и са се наслаждавали на изкусни цветови гами. За да сподели техники и опит в тази сфера ще поканим изявената карловска занаятчийка Десислава Баракова. За обмяна на опит, участниците от този уъркшоп ще посетят младежката занаятчийската работилница в село Каравелово, създадена по проект.

-„Хоп-троп –пъргави крачета“ – уъркшоп за народни хора и танци. Децата и младежите, които не се интересуват от гореспоменатите арт работилнички, но имат желание и талант да танцуват ще ги поканим да се включат в уъркшопа за разучаване на български хора и танци. Участниците от една страна ще се докоснат до изключително красивите български народни хора, ще имат възможността да се впуснат във вихрените хора, а от друга страна ще бъдат насърчени да се движат и спортуват, а не само да стоят пред Смарт телефоните, компютрите и телевизорите.

Арт работилничките ще се провеждат по график в Младежки клуб, с.Куртово и веднъж седмично в с. Горни Домлян. Всички желаещи деца могат да посещават ателиетата с предварително записване на място в Куртово и Горни Домлян и подаване на заявление от родител за включване в избраната форма на занимание.

Свързани статии