Ето как левицата в Карлово отбеляза 9 септември/СНИМКИ/

Общинската организация на БСП – Карлово отбеляза 115 години организирано социалистическо движение в карловския край и 75 години от деветосептемврийското антифашистко въстание. Членове на Българската социалистическа партия и Българския антифашистки съюз поднесоха цветя и се преклониха пред паметника на Свободата на площад „20 юли“. В зрителната зала на НЧ „Васил Левски“ – град Карлово, се състоя концерт по повод годишнините. В него взеха участие Дъбенската мъжка група, певицата Цветина Цекина и фолклорен ансамбъл „Розова долина“. Стихотворението „История“ на Никола Вапцаров бе представено от Дамян Радулов.

Председателят на ОбС на БСП – Карлово и кандидат за кмет Манол Манолов припомни събитията от 9 септември преди 75 години и представи развитието на червеното движение в карловския регион. „Дистанцията на времето не е толкова голяма, че да не се помни какво е представлявал нашият район през есента на 1944 година и с какви темпове се изменя картината през следващите десетилетия „, допълни Манолов.

Председателят на червените обяви, че до няколко дни официално ще бъде представена предизборната листа на партията и кандидатите ще обявят предизборните си платформи. „Успехът ще зависи от намеренията на кандидатите ни, от комуникацията ни, от готовността ни да помогнем на хората да разберат важността на проблемите и на своя избор. Ние вярваме в силите си, в качествата на нашите кандидати, в целостта на хората от карловския край. Честит празник! Ние сме на ход! Време е“, каза кандидатът за кмет като се обърна към всички свои другари, които се бяха събрали в залата на читалището.

Поздравителни адреси и червени рози бяха раздадени на всички юбиляри, бяха споменати имената и на онези хора от карловско, които са дали своя кървав дан на 9 септември 1944 – част от тях все още живи и приближаващи или надминали стотната си годишнина. Водещите на събитието Стоянка Кръстева и Цветан Илиев припомниха събитията и развитието на партийното дело от самото начало, а именно Бузлуджанския конгрес на 2 август 1891 година.

Официални гости на събитието бяха народният представител Веска Ненчева и кандидат-кметът на БСП – Сопот Станислав Стоенчев.

Текст и снимки: Величка Люртова-стажант-репортер

Свързани статии