Експерти бият тревога от Карлово: Положението с африканската чума по свинете е взривоопасно/ВИДЕО/

Положението с нахлулата в България африканска чума по свинете е сериозно и взривоопасно, това алармираха пред ПБ Новинар експерти от Агенцията по безопасност на храните и ресорният заместник-кмет на община Карлово Стойо Карагенски. Д-р Тодор Бенков обясни, че до момента в страната са открити 17 огнища на опасната зараза, която освен по питомните свине, се разнася и чрез дивите прасета. Африканската чума не е опасна за хората, но нанася огромни икономически щети.

Няма ваксина, за това единственият начин да се справим с проблема, е избиването на всички животни, ако някъде бъде открито огнище. Тези дни бяха умъртвени хиляди прасета в свинеферми в Русенско. Браншът е изключително притеснен, защото търпи огромни загуби. Не е изключено загубите в бранша да стигнат над 2 милиарда лева, каза д-р Бенков.

Ресорният заместник-кмет Стойо Карагенски съобщи, че местната власт взима превантивни мерки. Събира се епизоотичната комисия, първо в областта, после в общината, след това се уведомяват кметовете по населените места, които имат задължението да запознаят хората със сериозността на проблема. Също кметовете трябва да определят местата за загробване при евентуално нахлуване на болестта и в област Пловдив. Там трябва да се загробват умъртвените животни.

Д-р Бенков коментира още, че обезщетения за избитите животни няма да има, ако стопаните не са регистрирани.

Свързани статии