Браво: Колективите на карловското читалище отново са най-добрите в националните конкурси

Три колектива на Народно читалище „Васил Левски-1861г.” Карлово се завърнаха с големи награди от едни от най-престижните национални конкурси в България.

В град Пловдив  се проведе поредното издание на Музикално-фолклорен конкурс „Орфееви таланти“.
Главен организатор е Български национален младежки фолклорен съюз, в партньорство с Община Пловдив и Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. В конкурса участваха над 7000 млади таланти от цяла България. Достойно представяне на детската фолклорна формация „Розова долина” с ръководител Велина Иванова:

  • I възрастова група – Златна лира на Орфей за Йоана Попова и Йоана Златарева;
  • I възрастова група – Сребърна лира на Орфей за Елизабет-Анн и Александър Ръмбъл;
  • II възрастова група –– Златна лира на Орфей за Яни Чилингиров, Елена Джакова, Никол Гаджева, Рая Юмерова;
  • Поощрение за цялата група.

Завърши Деветнадесетото издание на Националния детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче”, Стара Загора, един от най-големите и престижни конкурси в България. Проявата се организира  от Националния музикално- фолклорен съюз и Община Стара Загора. Събитието се провежда ежегодно, по традиция през предпоследната седмица на месец март. Форумът се превърна в място за изява на таланта на деца, ученици, студенти и преподаватели в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство, като целта е съхраняване и обогатяване на българската национална култура. НЧ „Васил Левски-1861г.” Карлово участва с детско-юношеския танцов ансамбъл „Розова долина”.  За ритмичността и очарованието, което показаха карловските изпълнители при голямата конкуренция, журито удостои колектива с втора награда / трета възрастова група /.

Рекорден брой състави  – 16 – взеха участие в XVII Национален фестивал на любителските  камерни и кафе-театри в Свищов, сред които и  читалищен  театър „Елена Снежина” – Карлово. Първа награда за мъжка роля журито присъди на Румен Стоянов за ролята на поп Кръстьо в спектакъла „Великденско вино” по  Константин Илиев. Колективът на карловския театър получи и наградата на Първото българско читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856”, Свищов.

 

Свързани статии