Българско: Първият фестивал на обредните хлябове и пити се проведе в Куртово/ВИДЕО/

Фестивал на обредните хлябове и пити – месим, за да се смесим и забавляваме, се проведе вчера в карловското село Куртово. Той е част от програмата на Пловдив 2019 – Европейска столица на култура. Празникът популяризира българските традиции, свързани с приготвянето на обреден хляб с народните песни и танци – ярък израз на националните ни характер и култура. Бабите от пенсионерския клуб в Горни Домлян ни показаха как се прави селска пита и се пече на подница.

Даниела Танева-председател на Сдружение „Традиции за бъдеще“ и нейни помощници цял ден учиха децата как да месят традиционния за българите квасен хляб. Представителите на организацията разказаха и показаха на присъстващите за символиката при приготвяне на обредни хлябове, като всеки от присъстващите можеше да опита да си приготви свой хляб, под ръководството на Дани и Катя от сдружение „Традиции за бъдеще“. Тъй като фестивалът се провежда в навечерието на Еньовден участниците научиха повече за обредното замесване на пита за празника и ритуалите свързани с празника.

Характерното за хлябът, който се меси  в работилницата в село Куртово е, че той се замества с квас. Закваската, с която нашите предци са приготвяли насъщния е изключително полезна за здравето, защото „изяжда“ глутена при дългото втасване на тестото. Много тънкости при приготвяне на кваса в домашни условия и начините за неговото съхранение научиха всички включили се в общностното месене малко по-рано вчера. За майсторлъка на приготвени от домакините и гостите обредни хлябове и пити и уредената изложба-базар разказа председателят на местното читалище „Пробуда“ Катя Алексиева.

Тъй като хлябът е в основата на всеки български празник, но неотменна част са и българските народни песни и хора, денят продължи с фолклорна програма на самодейни  клубове и танцови формации. Кметът на Куртово Станимир Станчев посрещна скъпи гости.

 

Свързани статии