Баба от Карлово излъга съда, че снаха й е мъртва, за да отърве голяма глоба

Баба от Карлово излъга, че жената на покойния ѝ син е мъртва, за да отърве глоба на семейството си. Тя е осъдена на шест месеца затвор за лъжесвидетелстване пред съда, като наказанието е отложено с 3-годишен изпитателен срок.

Казусът, заради който бабата погребала живата си снаха, датира от 2017, а пряката причина е, че мъжът ѝ карал семейното „Ауди“ след като е изпил няколко чашки. Спрели ги през нощта в Карлово, а дрегерът отчел 0,96 промила алкохол в кръвта на водача. Веднага бил съставен акт, а на негова база мъжът бил глобен по Закона за движение по пътищата с 1000 лева и 1 година без книжка.

Бабата и дядото обаче не оставили така казуса и обжалвали наказателното постановление в съда. Семейството се грижи за внучето си, чийто баща и техен син е починал преди няколко години. Именно това използвали за целите на омилостивяване на съда. Пред магистратите под клетва бабата казала: „… Снахата и тя почина, на 25 години …“, „… снахата и тя си замина млада, на 25 години…“. Така искала да изтъкне, че са сам сами и че детето, което по време на разпита чакало в коридора, няма необходимата финансова и попечителска подкрепа. За тези цели те поискали от съда наказанието да бъде намалено.

Съставът на Районния съд в Карлово се смилил над двойката и намалил наказанието на дядото на половина – 500 лева глоба и 6 месеца лишаване от право да управлява автомобил.

Няколко дни по-късно обаче станало ясно, че снахата е жива и здрава в чужбина, където вероятно е започнала нов живот. Така бабата е привлечена към наказателна отговорност заради изречени лъжи под клетва.

Тя обаче отново наела адвокат и жалвала присъдата си с мотивите, че под „заминала“ имала предвид, че си е тръгнала. Магистратите обаче резонно показали нейните показания, в които ясно е записано „синът ни си замина, снахата и тя почина на 25 години, замина си млада“. Това оправдание изобщо не миналото, нито изтъкнатото, че не представлявала обществена опасност.

Само преди няколко дни Окръжните магистрати в Пловдив категорично потвърждават присъдата от 6 месеца условно заради това, че е изкарала мъртъв жив човек./Източник: plovdivnow.bg

Свързани статии