Археологически проучвания на тракийска могила ще бъдат извършени край Клисура

Археологически проучвания на тракийска могила ще бъдат извършени край Клисура

Археологически проучвания на тракийска могила ще бъдат извършени край Клисура. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив директорът на Историческия музей Стоян Иванов. По думите му, край Клисура има регистрирани над 100 тракийски могили.

„Тази, която ще бъде проучвана, засега не е открита от иманярите и се надяваме да даде представа за живота преди”, каза Иванов. Проучванията ще бъдат извършени благодарение на приходите на музея, които се определят като много добри и тази година.

„С помощта на тези приходи работим по-спокойно за осъществяване на основната ни мисия – опазване на културно-историческото наследство”, каза Стоян Иванов. От музея са внесли предложение до община Карлово за започване на теренни проучвания на територията на цялата община, тъй като има много интересни обекти.

„Надявам се тази година, след Мал тепе археологът Костадин Кисьов да насочи поглед и към нашия край”, каза още Иванов. Общината си сътрудничи и със студенти по археология от Пловдивския университет, които също ще могат да изкарат своите практики на територията на общината, ако започнат проучвания./Радио Фокус

Свързани статии