160 деца се забавляват в Лятна академия в Хисаря/СНИМКИ/

За пета поредна година в община Хисаря стартира „Лятна академия за децата на Хисаря“. През 2019г. записалите се деца са близо 160 бр. доста по-голям брой от 2015г. когато тя стартира с 25 човека. Организатор на инициативата е Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Хисаря. Партньори на инициативата са Общински младежки клуб „Иноватор”, РУ на МВР Хисаря, СУ „Христо Смирненски“ Хисаря, СПА хотел “Аугуста” град Хисаря, ресторант „Национал”, Център за обществена подкрепа град Хисаря, „Арт център Алехандро“.

Нов партньор тази година е Местната комисия за борба с трафика на хора град Пловдив, която ще обучава младежите, които работят по метода „Връстници обучават връстници“ в училищата. Припомняме, че в първи сезон на „Лятна академия за децата на Хисаря“ 2015г. бяха обучени младежи, които да обучават и работят с връстниците си в училищата по метода „Връстници обучават връстници“.

През последните години метода се прие с голям интерес от училищата и обучените младежи работят активно с връстниците си по различни теми засягащи противообществените прояви и престъпления, толерантност, насилие, безопасен интернест и др. Методите, които използват са интерактивни и се приемат много успешно от учениците. Затова и в този сезон е включено ново надграждащо обучение на тема „Трафик на хора“, която тема ще бъде заложена в програмата по превенция в училищата през новата учебна година.

„Лятна академия за децата на Хисаря“ е предназначена за деца от 8 до 18г. и ще се провежда в периода от 15-ти до 26-ти юли 2019г. Участието е безплатнто за децата. Направленията, в които могат да се включат са:

· «Танцувай с мен»;

· «Арт ателие» ;

· «Забавни обучителни игри сред природата- стрелба с лък, Warp, Archery War, Flyball»;

· «Велошкола-деца на колела»;

· «Игри на 90-те“;

· «Работа по метода Връстници обучават връстници»;

· «Методът Форум театър».

Метод на обученията: Чрез подбор на ИНТЕРАКТИВНИ методи за обучение

Завършилите академията ще получат сертификати за обучение и удостоверения за участие в нея.

Обученията ще се провеждат на открито сред природата в изнесени „класни” стаи.

Направлението „Танцувай с мен“ ще се води от обучители от „Арт център Алехандро град Пловдив“, децата ще учат народни танци, салса, модерен балет, хип-хоп и зумба. В „Арт ателие“ ще се учат да правят гривни, колиета, обеци, картички, ще рисуват на камъчета, торбички, ще работят с вълна и други. Арт обучителите са им подготвили много интересни и иновативни предизвикателства. В направлението „Забавни обучителни игри сред природата- стрелба с лък, Warp, Archery War, Flyball“ благодарение на нашите партньори от „ЕВЕНТ България“ децата ще се учат да стрелят с лъкове и да играят на игрите „Archery War“, „Flyball“.

В направлението „Велошкола деца на колела“ участниците ще се запознаят с правилата за движение, знаците, с какво трябва да бъде оборудван велосипедиста и велосипеда за да е в движение, ще се учат да сменят гуми и други полезни неща. Това направление се провежда със специалното участие на Иван Боненски – Инспектор детска педагогическа стая при РУ на МВР град Хисаря и член на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в града.

В направлението „Игри на 90-те“ децата ще забравят за мобилните телефони и ще играят на игрите, които са играли техните родители. « Работа по метода Връстници обучават връстници» е направлението, в което децата ще бъдат обучавани от Вера Михайлова да бъдат обучители на връстниците си. Ще се учат на компетенции и умения, които трябва да притежава един обучител и как да борави с различните методи и техники на преподаване и владеене на аудиторията.

Тази година участниците ще имат възможност да се запишат в едно от новите направления „Форум Театър“. Ето какво представлява той:

УЧАСТВАЙ ВЪВ ФОРУМ ТЕАТЪР, АКО ИСКАШ:

ДА промениш света около себе си със социално ангажиран театър
ДА повлияеш на възможно най-много хора да бъдат непримирими с насилието и несправедливостта
ДА изненадаш себе си с нови умения, да разгърнеш артистичността си
ДА изследващ пределите на спонтанността и смелостта си, докато искрено се забавляваш
ДА придобиеш сценични умения, да усетиш как се хваща сценична треска и има ли лек за нея
ДА станеш част от група, с която споделяш лични истории, сценична опитност и вълнуващото пътешествие в света на форум театъра
____
Какво е Форум театър?

Форум театърът (познат още като Театър на потиснатите) е въведен и разработен от Аугусто Боал през 1960 г. в Бразилия, по време на тежък авторитарен режим. Боал разработва метода Форум театър с цел да даде глас на репресираните, да им вдъхне сила да се борят срещу насилието и несправедливостта в живота си. Поради изключителната ефективност на метода, Боал успява да го разпространи в различни точки по света. Днес форум и имидж театър се практикува в над 100 държави по целия свят.

Основни характеристики на Форум и Имидж театъра

➔ Интерактивен театър, в който публиката участва активно (всеки е актьор)
➔ Работи се със ситуации на насилие и потисничество от реалния живот
➔ Отнася се към проблеми на общността
➔ Стреми се да постигне позитивна промяна
➔ Дава глас на тези, които често са изключени от обществения дебат.

Лектор и водещ: Геника Байчева

Свързани статии