Вакханалии в Хисар: Кметовете на селата и общинските съветници в скандали за пари и чистота!

Тежка среща се състоя снощи в залата на община Хисар. На преговори седнаха кметовете на 11-те села, управникът на Хисар инж. Пенка Дойкова, председателят на местния парламент Гатьо Султанов и общинските съветници. Поводът бе отказа на кметовете да приемат инвестиционната програма за 2018 година. В гневно писмо до Султанов те бяха категорични, че за сметка на селата, единствено и само градът се толерира. Не се отпускат и осигуряват никакви средства за поддържане и чистота на селищата, не се влагат пари в ремонти, не се осигурява нормална среда за децата и подрастващите. Пръв се изказа кметът на Старосел Матея Гудев. „Години наред са теглени заеми, за да има пари за града, всички вие сте виновни, че в момента няма пари за елементарни нужди.

Приходите от Култовия храм в Старосел на година са 40 хияди лева, които влизат в хазната на общината. По закон вие сте длъжни да връщате поне 30% от тези пари в селото, за благоустройство на храма и пътя до него, но не го правите. Мерите с различен аршин относно културно-историческото наследство. За 1 година на музея в Хисар да дадени 190 000 лева, а за храма в Старосел не е отпуснат нито 1 лев. Правите разкопки край Кръстевич вече 11 години, но наливате пари напразно, от този храст заек няма да изскочи”, изригна Гудев.

Кметът на Черничево Богдан Иванов също изрази недоволството си. „Аз се срамувам да изляза сред хората. Не може да няма нито една бройка по чистота за селата. В Черничево от 1 година центъра е мръсен и неподдържан. Не забравяйте, че хората по селата също плащат данъци и имат нужда да живят в нормална среда”
„Как да погледна хората в очите. И мен ме е срам.Тези хора са гласували за нас, ние сме им обещали да работим, да правим нещо за тях. Но от 2 години нищо не правим, защото сме с вързани ръце. Как може да няма никакви пари за всичките села, толкова е мръсно в центъра на Михилци. От 2 години за благоустрояване не е даден нито 1 лев в Михилци. Как пък не се намериха пари да се оправи поне водопровода на селото, който постоянно руши пътната настилка, тя е осеяна с огромни кратери. Не забравяйте, че Михилци е входа на община Хисар”, не се стърпя и кметицата Божанка Пампурова.

След сума ти препирни, в които кметовете на селата обвиниха общинското ръководство и старейшините, че не се грижат за селата и нехаят за хората там, общинският градоначалник инж. Пенка Дойкова обяви, че се огисурява по половин бройка, която ще се грижи за чистотата по селата. За целта се пренасочват 5 души от Хисар-3-ма от озеленяването и 2-ма души от строителството на общинската фирма „Чистота”. На това кметовете отново реагираха остро. Управникът на Кръстевич Румен Айвазов бе категоричен, че тези половин бройки не могат да разрешат проблема. „Кой ще дойде да работи за 170-200 лева. Имам център, който трява да се чисти. Елате да видите сутрин как ние палим гуми и изнасяме отпадъци, каза Айвазов”. „Аз имам 17 декара гробищен парк и 4 декара център, как точно тази половин бройка ще се справи с тези големи площи”, ядоса се кметът на Красново Цвяко Истилиянов.

Инж. Дойкова репликира и напомни, че месната власт е в затруднено положение. Всеки месец общината внася по 68 000 лева заем. „Защо трябваше да гласувате да се дадат 60 хиляди лева на училището в Паничери, като то отдавна трябваше да се закрие. Защо предлагате 72 000 за културната програма, като част от тези могат да дойдат при нас. Нямаме храсторези, нямаме никаква техника, за да поддържаме селата”, избухнаха пак кметовете. Във връзка с това Мария Мустаква попита каква е сумата, отчетена от училището в Паничери от приходите от техните гори от продажбата на дървесина и с колко реално е дофинансирано училището. Въпреки, че два пъти зададе въпроса, Мустакова така и не поулучи отговор.

Председателят на Комисията по култура Ива Вълчева, припомни, че групата на БСП бе предложила всички старейшини да намалят наполовина възнагражденията си,като парите бъдат дадени на кметовете за работници от чистота. Според някои старйшини предложеното от групата на БСП е популизъм. На това остро реагира Вълчева. „Не може да ни обвинявате в популизъм, д-р Недевски. Апелирам да се намалят разходите на ОбС”, ядоса се Вълчева. „Какво искате, още в началото заради намаление на разходите решихче, че няма да има заместник-председател на ОбС. Султанов си намали заплатата с 20%”, припомни Недевски. Той попита настоятелно защо няма приходи от общинския горски фонд, защо не се използва функционално и няма правилна полиика относто ползването на новия, скъп стадион в Хисар, защо не се работи в насока да се увеличат приходите на общината.

Общинският съветник инж. Нено Коств категорично отхвърли предложението на БСП да си намали възнаграждението си и да получава наполовина от тези пари. Според него това предложение е нелоялно и некоректно, но не обясни защо мисли така. Той беше упрекнат от кметовете, че от както е станал общински съветник, не е посетил нито едно село, не се е запознал с проблемите на хората и няма право да изразява подобна поциция, когато целта на червените старейшини е да подпомогнат закъсалите села съвместно с всички останали съветници. Реагира Бойко Гавраилов, който изрази позиция, че няма да е против намаляването на възнагражденията наполовина, но поиска да бъде оформено решението както е по закон, за да не бъдат пренасочени парите някъде другаде в бюджеа. Иначе Гавраилов каза, че ще подкрепи предложението.

Няколко пъти грубо прекъсва и реплекира кметовете инж. Георги Пирянков. Скандал избухна между него и инж. Пенка Рахова. „Млъкнете, защото вие сте виновен общината да е в това тежко положение. Вашите борчове от 4 милиона лева за пречиствателната станция плащаме. Натрупахте тези борчове, докато бяхте кмет”, не се сдържа Рахова. На тези обвинения тон повиши Пирянков и заяви, че твърденията на колежката му не са верни. После напусна залата. Още дълго общинските съветници и кметовете спориха и се караха, но в крайна сметка единственото, което им бе предложено и със сигурност ще бъде осигурено, е половин бройка за селата, която трябва да поддържа чистотата.

Свързани статии