Стотици хиляди туристи в немския дворец Хайлигенберг се любуват на карловската роза и лавандула

Официална делегация от община Карлово, водена от кмета д-р Емил Кабаиванов, посети град Зеехайм-Югенхайм, Германия в периода 19 – 21 април 2018 г. Другите членове на делегацията бяха председателят на ОбС Карлово – Теодор Шойлеков, заместник-кметът на община Карлово – Антон Минев и началникът на отдел „Канцелария“ – Слави Джалъзов. Посещението бе свързано с подписването на Споразумение за приятелство и сътрудничество между двете общини. Първото събитие, на което делегацията от Карлово присъства, бе официалното откриване на табела с надпис за дареното от община Карлово – корени маслодайна роза и лавандула, намиращи се в двора на двореца Хайлигенберг.

Председателят на фондация „Хайлигенберг Югенхайм“ д-р Йоахим Хорн изказа своята благодарност за направеното преди няколко месеца дарение и подчерта, че: „Сближаването ни с България и Карлово е по инициатива на госпожа Комати и две жени от Карлово, които ги наричам „посланичките на розите“. Според мен производството на розово масло е цяло произведение…

При пристигането ни за пръв път в Карлово ни посрещна един невероятен пейзаж и запаметяващо гостоприемство. За това решихме склона на двореца Хайлигенберг да бъде засят с български рози и го нарекохме исторически склон на розите и връзката между Карлово и Хайлигенберг. Приготвили сме една малка табела, чиято форма и размери отговарят на изискванията на двореца, но по важното е, че стотици хиляди посетители ще я видят при посещението тук“.

В своето приветствие към всички присъстващи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов каза: „За нас е удоволствие и една прекрасна възможност късче от нашата природа да бъде част от прекрасния ландшафт на замъка. Искам да ви уверя, че с всеки изминал месец тази природна градина ще става все по-красива. Ще видите цвета на лавандулата – той е разкошен. А когато маслодайната роза стане храст, ще можете да се насладите на нейните нежно розови цветчета и на прекрасния й аромат.“

На официалната церемония присъстваха почетният консул на Република България за Федерална провинция Хесен – д-р Инго-Ендрик Ланкау, кметът на град Зеехайм-Югенхайм – Олаф Кюн, председателят на фондация Хайлигенберг Югенхайм – Йоахим Хорн, д-р Рабих Комати и д-р Сигрун Комати.

На 20-ти април делегацията от Карлово бе поканена в тържествената зала на община Зеехайм-Югенхайм, за да присъства на извънредна сесия на Общинския съвет, водена от неговия председател – Торстен Леверингхаус. Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и настоящият кмет на община Зеехайм-Югенхайм подписаха Споразумението за приятелство и сътрудничество между двата града, след което се състоя официалната церемония по встъпването в длъжност на новия кмет Александер Крейсел.

„Историческата връзка между България и двореца „Хайлигенберг“ е една от причините за това приятелство между нашите две общини… С днешното подписване град Карлово става четвъртият европейски град, с който Зеехайм-Югенхайм осъществява приятелски отношения. По този начин задълбочаваме нашите връзки със страни от Югоизточна Европа. Ние, нашите побратимени градове и техните побратимени градове, каним град Карлово да стане участник в нашата обща Мрежа на побратимените градове.“ – бяха част от думите на кмета Олаф Кюн.

Д-р Кабаиванов подписа Харта за основаване на Мрежа между побратимените градове и общини, чиято цел е поощряване на европейското разбирателство между народите, както и изграждане на обща европейска идентичност на гражданите на общините и установяване на тясно сътрудничество между градовете-партньори.

В своето тържествено слово пред всички членове на Общинския съвет на община Зеехайм-Югенхайм кметът на Карлово каза: „Надявам се дълги години от тук нататък и тези, които ще управляват нашите общини да продължат сътрудничеството, защото ние сме водени от искрени подбуди – от тези наши контакти и работни срещи да имат полза нашите съграждани, да обогатим взаимните познания за култура, история, за образователна система на двата народа. Да споделим опит за нашата ежедневна работа при ръководенето и функционирането на общинската администрация и работата с граждани.

Свързани статии