Мир в Хисар: Приеха бюджета на общината(ВИДЕО)

С 9 срещу 8 гласа ОбС Хисар прие бюджета на общината за 2018 година. Този път спорове и пререкания нямаше, само председателят на Комисията по култура Ива Вълчева съобщи решението на комисията на всяко тримесечие изразходваните средства от Културния календар и Спортната програма да бъдат отчитани пред местния парламент. Общата рамка на бюджета е 9 323 460 лв.

От тях приходите за делегирани от държавата дейност са в размер на 5 163 191 лв. 4-та общински съветници от БСП и 4-ма от ГЕРБ гласуваха въздържал се. Червените не подкрепиха бюджетната рамка заради това, че останалите им колеги не се отказаха от половината си възнаграждение, каквото беше предложението на старейшините от столетницата. ГЕРБ се въздържаха, защото са скептични относно така изготвената и представена Инвестиционна програма.

От думите на председателя на Икономическата комисия инж. Бойко Гавраилов стана ясно, че бюджетът с всяка година намалява драстично и не се търсят форми за допълнително финансиране на местната хазна. Гавраилов настоя за привличане на средства в приходната част.

На днешната сесия беше внесена докладна относно мерите и пасищата. Тя касае всички ползватели на земеделски земи, чиито договори приключват преди края на стопанската година-на 30 септември 2018 година. Общинският съветник инж. Нено Костов предложи докладната да се отложи, за да бъдат проверени нещата и да не би някой да се облагодетелства. При това кметът на общината инж. Пенка Дойкова контрира и помоли Костов да говори с конкретни имена. В крайна сметка докладната бе гласувана и приета с почти пълно мнозинство, изключение направи само инж. Костов.

Старейшините решиха, че прекратяват конкурса за управител на Медицинския център предвид това, че вече година не се явява специалист, който има нужната квалификация да заеме длъжността. В началото на заседанието инж. Вълко Макавеев призова всички да сведат глава и да запазят едноминутно мълчание в памет на починалия внезапно вчера бизнесмен Стефан Шарлопов. В Хисар хотелиерът е известен с това, че е дарил 30 хиляди лева за изграждането на паметника във Веригово, посветен на загиналите герои във войните.

Вижте репортажа от приемането на бюджета във видеото на Подбалкански новинар и очаквайте утре видеорепортаж от останалите точки на заседанието на ОбС Хисар.

Свързани статии