Хисар: Ето така се възпитават в българщина поколенията/ВИДЕО/

Над 4 хиляди родолюбиви българи посетиха Народния събор „Хайдут Генчо“, който се проведе край Хисар. Родители и малки деца, облечени в народни носии, се стичаха от цялата страна, обединени в една обща цел-да запазят традициите в настоящето и бъдещето. Атракцията беше възстановката, посветена на местния герой хайдут Генчо, в която участваха сдружение „Хайдути“ и много патриоти от националистнични движения в България.

Над 200 души пренесоха публиката векове назад, когато турски орди са върлували и избивали българите. Пред камерата на ПБ Новинар застана живата легенда на Момина баня-83-годишната баба Мита Тоскова. Тя разказа историята на моминобанския герой и почитта, която местните изпитват към него.

Наско Димитров е само на 6 години, но вече знае кой е Хайдут Генчо. Неговият баща разказва за гордостта да си част от сдружение Хайдути. Тодор и Даниел-част от организаторите на събора, споделиха как се чувстват, облечени в автентичните носии на дедите си.

Младият талант на Хисар-Зорница Чавгова, накара публиката да настръхне с изпълнението на песента „Руфинка болна легнала“. 3-дневната фолклорна фиеста на местността „Дюлите“ завърши с народни хора, а от утре сдружението започва подготовка за догодина.

Свързани статии