150 ученици от цялата страна честваха 170 години от рождението на Христо Ботев в Калофер/ВИДЕО/

В град Калофер се проведе първият Национален ученически събор, посветен на 170-годишнина от рождението на Христо Ботев. В него участват 15 средни училища от цялата страна, носещи името на великия поет-революционер.

Кметът на града Румен Стоянов приветства 150-те участници и сподели, че е горд с малките, родолюбиви българи, и им пожела винаги трябва да носят духа на Ботев в сърцата си. Стоянов благодари на министерството на образованието, което е поело разходите по организацията на това първо по рода си събитие. Патриотични стихове и песни озвучиха Калофер.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов говори пред участниците в събора за значимата роля в историята, която е оставил поетът-революционер и призова подрастващите винаги да следват стъпките на Ботев, заветите му и да са част от онази българщина, която той и другите национални борци за нашата свобода са завещали на поколенията.

След това тържественото шествие със знамената на всички училища се отправи към паметника на Христо Ботев, където бяха поднесени гирлянд на славата и цветя в знак на признателност.

Националният събор продължи с концерт, в който взеха участие Първи ученически гвардейски отряд към ЕГ „Христо Ботев“ град Кърджали и певицата Деси Добрева.

Поздравителен адрес до всички организатори и участници в Националния събор бе изпратен от министъра на образованието и науката – Красимир Вълчев. В него бе написано: „…Благодаря Ви за провеждането на ученическия събор, с който давате възможност учениците да помнят и почитат тези, които са се посветили на великата кауза на свободата! Христо Ботев е не просто част от най-славния български път, Христо Ботев е част от вечността.“

На събитието присъстваха народният представител Веска Ненчева, председателят на ОбС Карлово Теодор Шойлеков, заместник-кметът Антон Минев, експертът от Министерството на образованието и науката – Радостина Николова, експертът от РУО Пловдив – Димитър Ставрев, много жители и гости на града.

Свързани статии