Асен Василев обяви кога Бюджет 2022 ще бъде внесен в парламента, отчете милиарден ръст на приходите

Изминалата 2021 година завърши с бюджетен дефицит от 3 процента, с 0,6 на сто по-малко от предвидения в актуализирания бюджет за 2021 година. Това се дължи на по-високите приходи, със 7,9 млрд. лева повече от тези през 2020 г. Това каза вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев на първия си редовен брифинг за новата година, предаде репортер на Novini.bg.

В момента работим усилено по бюджета за догодина. В края на януари бюджетът ще бъде внесен в Народното събрание, като до средата на януари ще започне публичното му обсъждане, обяви Василев. В рамките на месец февруари е реалистично да има приет бюджет, зависи как работи парламентът, добави финансовият министър.

Бюджетът със сигурност ще е на дефицит, но като се изключат ковид мерките, този дефицит ще е под 3 процента. Мерките срещу последствията от пандемията ще вдигнат дефицита малко над 3 процента от БВП, смята Василев.

В отговор на въпрос предвижда ли се в Бюджет 2022 минималната заплата да стане 710 лева, както беше предвидено в проектобюджета за догодина, Асен Василев коментира: „Параметрите ще бъдат представени, когато бъде приет бюджетът. Те ще бъдат близо до това, което е обсъждано“.

Бюджетът ще е с малко заложени политики – те ще бъдат включени в актуализацията на бюджета, която се предвижда да се направи в средата на годината, добави той. Актуализацията е заложена още при преговорите за съставяне на правителството, уточни Василев. Практиката с решение на Министерски съвет да се преразпределят приходите в бюджета не е добра, каза още той.

Министърът на финансите съобщи, че се водят разговори с Европейската комисия по корекциите по Плана за възстановяване и устойчивост. Уточнена е позицията по глава „Енергетика“, поясни Василев.

Финансовият министър бе категоричен, че не се очаква да има вълна от фалити на фирми заради високите цени на тока. Това с вълната от фалити го чувахме на няколко пъти през 2021 г. Не се случи, мисля, че и сега няма да се случи, отбеляза той.

Със сигурност ще седнем да говорим с бизнеса заедно с енергийния министър. Предвидено е да има и изслушване в парламента за компенсаторните механизми, заяви Асен Василев.

Общата стойност на програмата за подпомагане на бизнеса е около 1,5 млрд. лева, а досега са разплатени около 400 млн. лева, уточни той.

В отговор на въпрос не е ли проблем Румен Спецов да остане изпълнителен директор на Националната агенция за приходите заради твърденията, че той е имал фирма със задължения към хазната, която е продал на малоимотно лице, министърът на финансите заяви, че проверката на прокуратурата и на Националната следствена служба по случая е приключила и в нея се казва, че Спецов няма задължения.

Очевидно няма проблем с управлението на НАП, очевидно НАП са събрали много повече пари от предходни години. Постигнатата събираемост е безпрецедентна, подчерта Асен Василев. /NOVINI.bg

Свързани статии