За празниците: Двоен ръст на резервациите в Банско

Резервациите за коледно-новогодишните празници в Банско са двойно повече в сравнение с миналата година. След официалното откриване на зимния ски сезон в Банско очакванията на туристическия и хотелиерския бранш са оптимистични.

Голяма част от хотелите в Банско вече препълнени за идните празници. Традиционно за Коледа повече резервации има от българи, а за посрещането на новата година – от чужденци.

Най-много туристи се очакват от Гърция.

„През миналите уикенди, това беше преобладаващия поток туристи. Спазват правилата, дисциплинирани са“, коментира Зорка Тамбукиева – секретар на туристическия бранш в Банско.

По думите на мениджъра на хотел в Банско Иванка Банкова, освен резервации, в града има сериозен брой анулации, имайки предвид несигурната COVID обстановка. Според кмета на Банско Иван Кадев пък след успешния летен сезон в курорта, няма пречка зимният също да бъде успешен, въпреки мерките срещу COVID-19.

„Банско 8 пъти е признат за туристически град и ски курорт.

Зелени сертификати в курорта ще се изискват само в хотелите и ресторантите. На лифтовете е задължително единствено носенето на предпазни маски. До 26 декември цените за лифт картите остават на нивата си от миналата година. След това обаче ще се повишат с 12%, което ще повиши цената на дневната карта до 79 лв. за възрастен. Заради обилните снеговалежи през последните седмици, условията на пистите са отлични. Опасността от лавини извън обозначените за каране на ски места остава реална. /Вестник Монитор

Свързани статии