Роден евродепутат: Бранимир Ботев е най-подготвен за министър на туризма /ИНТЕРВЮ/

Агенция БЛИЦ представя на своите читатели интервю с евродепутата от БСП Петър Витанов. Политикът съобщава важни за страната ни неща и обявява сензационни имена.

– Г-н Витанов, планът за възстановяване и устойчивост, който България внесе, и който трябва да осигури пари за бюджета на България за 2022 година ще бъде ли одобрен до януари месец?
– По принцип според графиката, която са ни подали, в двумесечен срок се произнася комисията, така че вероятно преди средата на януари няма как да стане. Това са индикативните срокове, които са ни дали, ако дойде одобрение по-рано от комисията ще бъде добре, но сега идват коледни празници, не знам как ще стане.

Нашето задължение е да рамкираме и да очертаем рамката на този фонд, в случая по регламент нашата страна ще получи13% от 12 милиарда лева. Това са близо 1 милиард и 600 хиляди лева, които ще получи българската индустрия, това са свежи пари в българската икономика.

– БСП декларираха, че ще подкрепят и ще участват в коалиция, дори вече е известна и формулата на коалицията. БСП взима и туризма, който е в тежка криза. По този повод да ви попитам-завъртяха се различни имена за министри, какво според вас трябва да се направи за тази важна индустрия в криза и кой според вас е най-подходящият човек за министър на туризма?
– Действително туризмът е ключова сфера, която до преди три години правеше близо 14% от брутния вътрешен продукт. Но заради некомпетентността на управляващите през последните години и заради ковид пандемията, която затрудни пътуванията, процентът, който туризмът сега дава, е 8,5%. Тоест ние трябва да намерим човек, който да е експерт.

Туризмът е много важен сектор за нашата икономика и той трябва да бъде поверен на човек, който може да работи със всички заинтересовани страни. Аз от години следя сектора и според мен един от добре подготвените хора е бившият надпартиен заместник- министър Бранимир Ботев. Разбира се, може да има и партийни назначения, аз нямам представа кой ще поеме сектора, но според мен Бранимир Ботев е най-добрият вариант.

Бранимир Ботев

– От тук нататък за кои други министерства можем да очакваме да се пребори БСП?
– При условие, че аз не участвам в преговорите, а се информирам от медиите, считам, че БСП има най-голям ресурс и е най-ярка в защитата в на своите позиции в социалния сектор, тоест социалното министерство би прилягало на БСП, икономиката също, защото тя е двигателят на благосъстоянието на обществото, а БСП доказа, че може да предлага разумни и рационални икономически решения.

– В тази връзка да ви попитам, в преговорите за ново правителство участваха хора като Румен Овчаров, Емилия Масларова, Румен Гечев. В обществото се появиха брожения, че промяната е подмяна, защото преговорите са водят от спорни според някои имена. Как ще коментирате това?
– Имаше 18 преговорни групи, в които БСП участва с над 50-60 души политически и експертни кадри. Мнозинството от тях бяха млади и високо образовани хора, колкото до Масларова, Гечев, Овчаров, на тях не може да им се отрече едно-те притежават богат политически опит.

– Кои ще бъдат основните предизвикателства пред Европейския съюз през следващата година?
– През следващите няколко години икономическата трансформация на съюза, зеленият преход, който върви с енергийната трансформация, голямото предизвикателство е как тази промяна на икономиката да не засегне най-бедните и най уязвими европейски домакинства, да бъде на поносима социална цена и да не доведе до ново обедняване.

– Съвсем скоро мониторинговата група „LIBE“ беше в България. Бяха обсъдени корупцията, проблемите в съдебната система, свободата на медиите.

Според вас новото правителство ще бъде ли в състояние да предприеме адекватни мерки срещу корупцията и прозрачността в работата на администрацията и достъпа до публична информация и според вас какво трябва да се предприеме в тази насока и в частност в общините, от чиито администрации гражданите често се оплакват?
– Администрациите на общините се партизираха, изостана много електронното обслужване, а там където решенията и документите зависят от хората, се създава условия за корупционна среда. Най-големият упрек към нашата държава беше неефективната борба с корупцията, особено по високите етажи на властта.

Дали ще се справи новото правителство незнам, обаче знам, че за да имаме благоденстващо общество, е необходимо да възстановим демокрацията и да изкореним корупцията./БЛИЦ Снимка: Труд

Снимка: Бранимир Ботев /Пловдив прес

Свързани статии