Рекорден брой фирми в Пловдивско в черния списък на НАП

Отиващата си 2021 година се оказа много по-трудна за бизнеса в региона, отколкото вещаеха прогнозите през януари. Доказателство за това са все по-бързо растящите списъци на НАП за фирмите длъжници, които през тази година стигнаха абсолютен рекорд.

Общо 1026 дружества в Пловдив и региона, работещи под юрисдикцията на Териториалната дирекция на приходната агенция, са попаднали в черните регистри. За справка – бройката на закъсалите фирми с необслужени или непредоговорени публични задължения за цялата 2020 година в региона е била 942. Сметката показва, че до края на декември бройката на нередовните платци може да стигне и общо 1100.

Друга притеснителна тенденция е все по-малкият брой на изпадналите в несъстоятелност дружества, които имат пълно или частично обезпечение на своите задължения. Това позволява то да бъде запорирано и разпродадено на търг, за да се гарантират вземанията на НАП и държавата. Едва 109 от всички 1026 фирми, които са закъсали през годината, попадат в тази категория, което е значително намаление с близо 50% спрямо предходната 2020 година, когато фирмите с обезпечение в черния списък са били 179 на брой.

Освен повечето на брой дружества, ясно се отчита и тенденцията за все по-големи размери на публични задължения, които данъчните имат да прибират от фирмите. За миналата година общата сума за всички 942 компании длъжници е била малко над 133 млн. лева (от които 41,6 млн. лева са имали някакво обезпечение), докато до края на ноември тази година дължимото към държавата е близо 195 млн. лева, като само за 15,9 млн. от тях има налично обезпечение, което да покрие част от вземанията.

Сметката показва, че от началото на пандемията до момента близо нови 2000 фирми са с неуредени публични задължения над 5000 лева, като най-много са тези от Пловдив – близо 41% от всички, следвани от хасковските дружества, които са 25% от всички. Общите вземания за същия период пък са над 328 млн. лева, като реално събираеми са едва 57,5 млн. лева. Увеличение на тежко задлъжнелите юридически лица има в цялата страна.

Анализът на данните показва пък, че за 2020 и 2021 година имаме скок с близо 45% на фирмите, попадащи в черните списъци, сравнено с двете години преди пандемията (2018 и 2019 година), когато общо е имало малко под 1100 подобни дружества в Пловдив и региона./Вестник Марица

Свързани статии