Живко Коцев оттегля оставката си: Беше подадена под психологически и морален натиск

Досегашният главен секретар на МВР Живко Коцев заяви, че оттегла подадената си оставка. „Заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята подадена оставка. Тя беше провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск“, заяви Коцев на извънреден брифинг от Министерския съвет в присъствието на премиера в оставка Николай Денков.

„Виждам какво се случва в системата на МВР. Аз самият съм служител повече от 30 години. Кариерата ми е преминала в правоохранителните структури. Първоначалната ми реакция бе на огромно разочарование, обида и болка за отношението към мен. Забелязвам, обаче, че срещу мен се развива грозна кампания. Срещу мен стои сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, като професионалист. Мен и моите близки“, посочи той.

Премиерът в оставка Николай Денков потвърди думите на Коцев. „Познавам професионализма на господин Коцев и знам, че е посветен на работата си. Поисках лична среща с него, като проведохме доста дълъг и откровен разговор, в който се оказа, че всъщност той е подал тази молба за напускане под натиск, както от страна на министъра на вътрешните работи, така и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата“, посочи Денков и уточни, че за ситуацията е информиран и президентът Румен Радев.

„При това положение се разбрахме, че аз няма да придвижа процедурата по уволнението по същество. Така че ви информирам, че няма да бъде придвижена тази процедура и президентът знае, а и е съгласен, че при тази ситуация не е редно“, заяви Денков.

Живко Коцев допълни, че от сряда насам не спират спекулациите и внушенията спрямо него и личността му.

„Очаквам в следващите дни това да добие невиждани мащаби, да се разгърне в още по-голям спектър. Очаквам всичко. Освен това днес моята оставка беше използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме ангажира и задължава. Мой морален дълг е да се върна и да работя“, каза още Живко Коцев. По-рано през деня посоченият за служебен министър-председател Димитър Главчев представи списъка с предложените от него служебни министри, като за служебен министър на Министерство на вътрешните работи (МВР) стана ясно, че остава Калин Стоянов, който беше и „ябълката на раздора“ между партиите в сглобката.

Коцев коментира и информацията, че ДАНС е правил обиск в неговия дом и офиса му заради акцията в агенция „Митници”.

„На 3 април бях поканен да съдействам на образувано наказателно производство. Явих се в КПКОНПИ и прокуратурата, след което на по-късен етап бяха извършени определени процесуални действия в служебния ми офис и дома ми. Всичко останало, което се говори по повод колосални финансови и парични средства, не отговаря на истината”, категоричен бе той./Dariknews.bg

Свързани статии