Зелена светлина за великденските добавки за пенсионерите

Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента прие предложението на ГЕРБ-СДС за отпускане на великденски добавки за пенсионери.

Депутати от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС са вносители на единия от законопроектите. С него се предвижда осигуряване на 40 милиона лева за еднократно изплащане на допълнителна сума в размер на 75 лв. на пенсионерите, чиято пенсия или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за април т.г., е в размер до 526 лв. включително.

Средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. и за великденските празници ще могат да бъдат подпомогнати около 534 хил. пенсионери, пише в мотивите на законопроекта.

Законопроектът беше приет с 13 гласа „за“ и пет „въздържал се“.

Комисията обаче отхвърли предложението на парламентарната група на „Възраждане“, което беше за великденска добавка в размер на 100 лв. за всички пенсионери.

Това искане беше отхвърлено с шест гласа „за“, един „против“ и 11 „въздържал се.

Преди ден финансовият министър в оставка Асен Василев се обяви против великденските добавки за пенсионерите и призова парламентът да не се заиграва с популизъм.

„Деленето на пенсионери, раздаването на пари безпринципно, без да са финансирани в бюджета, е изключително порочна практика, която се използва, за да може пенсиите да се държат ниски, ние искаме пенсиите да се увеличават“, категоричен беше Василев./Dariknews.bg

Свързани статии