Защо съпругата на Навални не се появи на погребението му

Съпругата на Алексей Навални не дойде на погребението му. При засилени мерки за сигурност днес руският опозиционер беше изпратен в последния му път. Множество хора се събраха в Москва за траурното шествие. На поклонението бяха родителите на отявления критик на Владимир Путин. Липсваше обаче съпругата на Навални – Юлия, което породи въпроси къде е тя.

За Юлия Навалная е известно, че през последните няколко години живее извън Русия. През лятото на миналата година в Русия бе съобщено, че тя ще бъде арестувана, ако някога се опита да влезе отново в страната, припомня Radio Free Europe.

Навалная е била арестувана многократно по време на протести, свързани със съпруга ѝ и неговата активистка дейност. Тя е била задържана два пъти през януари 2021 г. и на митинги в Москва, проведени в подкрепа на Навални, след като той беше вкаран в затвора при завръщането си в Русия.

След смъртта на опозиционера, Навалная се закле да продължи борбата на починалия си съпруг за „свободна Русия” и призова поддръжниците си да се противопоставят на президента Владимир Путин с по-голяма ярост от всякога.

В първия си коментар в деня на погребението на покойния си съпруг тя публикува видео в социалните мрежи с трогателен текст: „Льоша (псевдоним на Алексей Навални), благодаря ти за 26-те години абсолютно щастие. Да, дори за щастието през последните три години. За любовта, за това, че винаги ме подкрепяше, за това, че ме караше да се смея дори от затвора, за това, че винаги си мислил за мен. Не знам как да живея без теб, но ще се опитам да те направя там горе щастлив и горд с мен. Не знам дали мога да се справя с това или не, но ще опитам“./Вестник Марица

Свързани статии