Заради Нотариуса: Създават комисия, която да провери имало ли е влияние върху правосъдната система (ОБЗОР)

„Продължаваме Промяната – Демократична България“ внасят в Народното събрание проект на решение за създаване на временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно наличието на нерегламентирано влияние в правосъдната система, съобщи Кирил Петков след заседание на парламентарната група. По-рано днес от ПП-ДБ заявиха, че ще настояват за изслушването на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов в парламента по повод убийството на Мартин Божанов – Нотаруса.

Петков каза, че е време „тези тайни клубове, тези задкулисни договорки да станат част от миналото“. „Вярваме, че този казус не е единичен. Това е системен проблем, който трябва да бъде решен“, заяви той.

Още рано сутринта във вторник Делян Пеевски обяви, че ще предложи на евроатлантическото мнозинство в НС незабавното създаване на временна парламентарна комисия, която да провери фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов – Нотариуса.

„Правовата държава означава държава с обективна и независима съдебна система. Недопустимо е правосъдието да се случва по клубове и на тъмно. Това не е първият случай, в който се разкрива нерегламентирано влияние в правосъдната система, но трябва да бъде последният. Обществото трябва да знае какво се е случвало и нашата отговорност като народни представители е да осветим лошите практики и да направим така, че да бъдат невъзможни занапред“, заяви председателят на ПГ на ДПС.

„Парламентът, който е натоварен от Конституцията и хората с най-голяма отговорност за укрепването на правовата демократична държава и ние като народни представители им го дължим“, допълни той.

По-късно бе обявено, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на комисия, която да установи всички факти и обстоятелства около дейността на групата на убития Мартин Божанов по прякор Нотариуса и всички свързани твърдения за нерегламентирана дейност и натиск върху съдебната система. Освен това ще стартира и процедурата за избор на членове на новата Антикорупционна комисия.

Това съобщи пред медии заместник-председателят на ПГ ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията Рая Назарян.

„Изключително притеснителни са данните, които в последните дни излязоха в публичното пространство за оказване на натиск върху магистрати, за наличие на частен клуб на магистрати, както и за продължаваща дейност за имотни измами, от които са пострадали множество български граждани“, каза Назарян. По думите й ГЕРБ като отговорна партия ще продължи да е двигател на съдебната система, за да бъдат преустановени за в бъдеще подобни групи и схеми за нарушаване на обществения интерес. Да се гарантира независим съд и прокуратура, както и достъп до навременно правосъдие, категорична беше Рая Назарян.

„Подкрепяме всички парламентарни механизми за изясняване на истината – парламентарна комисия и изслушване на г-н Сарафов. Но едва ли това е решението“, заявява лидерът на БСП Корнелия Нинова в позиция, разпространена от пресцентъра на партията, относно предложения от парламентарното мнозинство за изясняване на обстоятелствата около убийството на Мартин Божанов – Нотариуса.

„Години наред е имало информация за дейността на престъпната група на Нотариуса и никой не е взел мерки“, коментира Нинова.

„Съдебната реформа на сглобката уж трябваше да доведе до бърз и справедлив процес. Всъщност тя само препра Борисов и Кирил Петков, като прекрати делата „Барселонагейт“, „Чекмеджегейт“, двойното гражданство. Цинизъм е авторите на такава съдебна реформа днес да призовават за обективно разследване и справедливост“, заявява лидерът на БСП./Dariknews.bg

Свързани статии