Започва битката за 2600 лева заплата на омбудсман на Пловдив

Конкурс за обществен посредник на Пловдив ще бъде обявен от Общинския съвет и проведен до 11 октомври, след като на сесията днес беше взето решение.

Предложението на шефа на местния парламент Атанас Узунов беше подкрепено от 39 съветници, трима се въздържаха – Йордан Илиев, Стефан Шилев и Слави Георгиев от ГЕРБ.

Неразбории кой да участва в конкурсната комисия раздели ГЕРБ. Атанас Узунов, който е от същата партия, номинира Георги Василев, а шефът на групата Йордан Илиев го обърна на контра, като предложи Слави Георгиев, но без да посочи аргументи. При гласуването мнозинството одобри Георги Василев.

„Няма проблеми помежду ни в групата”, увери Илиев, запитан от „Марица” защо не иска човека на ГЕРБ Георги Василев в състава на комисията.

Седем съветници ще приемат документи и ще препитват кандидатите за обществен посредник. Освен Георги Василев в комисията са избрани Александър Ракшиев от ПП-ДБ, Стефан Послийски от „Съединени за Пловдив”, Ерол Садъков от „Браво, Пловдив“, Господин Атанасов от „Възраждане”, Минка Сърнешка от БСП, Димитър Арнаудов от ИТН.

Длъжността на омбудсман се изпълнява до момента от Борислав Стаматов, който беше избран временно, до провеждането на конкурс и е на поста вече осем години.

Мандатът на обществен посредник е четири години, месечната заплата е 60 на сто от тази на председателя на местния парламент, която е 4400 лева месечно. Тоест, месечното възнаграждение за тази длъжност е 2640 лева. Борислав Стаматов получава по-малко, защото за и.д. са определени 50 % .

Досега бяха правени няколко опита да се проведе конкурс за омбудсман, но без резултат, защото изборът трябва да е подкрепен най-малко от 34 съветници от общо 51 и по тази причина победителите на конкурсите не получаваха достатъчна подкрепа в местния парламент./Вестник Марица

Свързани статии