Заловиха боса на най-жестоката мафия във Франция

Боса на считаната за най-жестока мафия в Италия, който миналата година избяга от затвор с максимална сигурност, е бил заловен във Франция, съобщиха властите в двете страни, предава БГНЕС. Видеото е архивно.

Марко Радуано, описан като „опасен“ в списъка на Европол на най-издирваните престъпници в Европа, е бил задържан в Бастия на френския остров Корсика.

През февруари 2023 г. той избяга от строго охраняван затвор в Нуоро, Сардиния, като използва чаршафи, за слезе по стената.

Неговата „дясна ръка“ Джанлуиджи Тройано също е бил заловен близо до Гранада в Испания, съобщи министърът на вътрешните работи Матео Пиантедоси, който определи арестите като „още един сериозен удар срещу организираната престъпност“.

40-годишният Радуано е шеф на провинциалния клан Гаргано, действащ в рамките на млад и малко известен синдикат на организираната престъпност във Фоджа, в южната италианска област Пулия, известен като Четвъртата мафия.

По данни на Европол той излежава 24-годишна присъда за членство в престъпна организация, трафик на наркотици, притежание на незаконни оръжия и други престъпления.

Според Европол той е бил „на върха“ на престъпната си организация, „с ролята на организатор, подбудител и безмилостен убиец на групата, посветила се на извършването на убийства, трафик на наркотици и управление на рекет за изнудване“.

Бягството му беше изключително неудобно за италианските власти и подчерта силата на Четвъртата мафия, която днес се смята за най-насилствения организиран престъпен синдикат в Италия.

По-малко изтънчени от богатата „Ндрангета“, неаполитанската „Камора“ или сицилианската „Коза ностра“, клановете от Фоджа разчитат на принуда, бомбени атентати и заплахи, за да изнудват местните жители, докато се занимават с трафик на наркотици, въоръжени грабежи и кражби на автомобили и добитък./Вести БГ

Свързани статии