Заболяваме от коклюш 3-4 дни преди първите симптоми, имунитетът след него не е доживотен

Заболелите и прекарали коклюш не са застраховани по отношение на това дали е възможно отново да прихванат болестта, разкриват медицински лица.

Имунитетът не е доживотен и е в границите на около 10-12 години, така че основното, което е нужно като предпазна мярка е превенцията и имунизацията с ваксина. Така реално се стига до случаите, в които подрастващи и възрастни, решили че са здрави, всъщност се оказват резервоар за заразяване на кърмачета и деца.

Периодът, в който сме заразни с болестта, е около един месец, но при правилно лечение той може значително да се скъси.

При това сме заразни около 3-4 дни преди появата на първите симптоми, така че е съвсем възможно е и да не знаем, че сме болни, тъй като при възрастни е възможно единственият реален симптом да е упорита кашлица, в по-малко случаи – грипоподобни признаци.

В случаи на съмнение се препоръчва да се направят PCR тест от секрет или дори ДНК анализ, за да сме сигурни, че сме безопасни за децата около нас.

Въпреки това, служебният министър на здравеопазването, д-р Галя Кондева е категорична, че няма нужда в обществото да се всява излишна паника, особено след като е убедена, че коклюшът не е ново заболяване, но в последните седмици му се обръща повече внимание от медиите.

Ваксини има достатъчно и всеки, който желае, ще може скоро да си закупи такава от аптечната мрежа срещу 30 лв.

Кондева все пак уточнява, че новата ваксина дава по-кратък отговор на организма, но е значително по-безопасна като странични ефекти. Иначе пикът на заболяването, според министъра, ще е в края на месец май./Вести БГ

Свързани статии