Вдигат таксата за поддръжка на асансьора

Асансьорни фирми са вдигнали месечната си такса за техническа поддръжка на устройствата в жилищните сгради. Това съобщиха домоуправители от Варна и други селища в страната. От началото на април във входовете на блокове са разлепени съобщения, които уведомяват обитателите за поскъпването на услугата, обясниха те и управители на асансьорни фирми пред местни медии. Проверка на „Телеграф“ при домоуправителите на няколко сгради в София показа, че последното увеличение на абонаментното обслужване за тях е било през миналата година и още не им е съобщено за новото поскъпване.

Повишение
Увеличението на месечната такса е с около 10%, но има и сгради, при които то е по-голямо в зависимост от етажността. Дължи се на натрупаната инфлация, поскъпването на материалите и по-големите разходи за заплати и поддържане на професионалното ниво на предлаганата услуга. Влияние оказало и увеличението на тарифата за таксите, които се събират всяка година за годишния технически преглед, лицензите и другите услуги на Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН).

От 1 март 2024 г. е в сила нова Тарифа за таксите, които се събират в системата на агенцията, отговориха на въпрос на „Телеграф“ от институцията. Повишили са се държавните такси за годишната проверка на лицата, вписани в регистъра на ДАМТН за дейности по поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръжения с повишена опасност, към които се отнасят и асансьорите, и за годишна проверка на лицата, които имат лицензия за осъществяване на технически надзор на съоръженията. От ДАМТН напомниха, че последното изменение на тези такси е било в 2012 г., а разходите на администрацията по предоставяне на услуга оттогава са нараснали.

Но агенцията няма правомощия да определя и се намесва в клаузите и цените по договорите на поддържащите жилищните асансьори фирми с етажната собственост.

Безопасност
Както „Телеграф“ писа, от началото на тази година е в сила изискването за наличие на предпазен щит под кабината на асансьори в жилищни сгради. Липсата на такава преграда е била причина за нещастни случаи и наранявания на хора, опитали се при внезапно спиране да напуснат сами кабината и пропаднали в шахтата под нея.

В периода от 15 януари до 2 февруари 2024 г. инспектори на Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“ към ДАМТН са проверили общо 1953 броя асансьори в жилищни сгради на територията на цялата страна дали са изпълнили задължителното изискване за наличие на щит и на другите задължителни мерки за подобряване на безопасната експлоатация.

Констатирано е, че три асансьора са в експлоатация без монтиран предпазен щит под кабината. 13 асансьора са били спрени от поддържащата ги фирма заради липсата на предпазен щит, съобщиха от агенцията. Проверките на безопасността на асансьорите продължават по време на годишния им технически преглед, на който подлежат всички устройства. Инспекции се правят също по искане на собствениците и заради сигнали за нередности.

Валентин Маринков, шеф на браншовата асоциация: Цените да се увеличат
Нашата услуга, на хората от асансьорния бранш, е най-мизерно заплатена от всички услуги. Погледнете колко плаща едно семейство за телевизия, интернет, телефон – 80-100 лева.

А таксата за асансьор е около 10-12 лева на месец на етаж. При три апартамента на етаж – едно домакинство плаща по 3-4 лева за услугата по поддръжка на месец. Това са никакви цени.

Затова има отлив от професията. Цели региони в страната асансьорите остават без поддръжка – Хасково, Благоевград, в Централна и в Северозападна България голяма част от жилищните асансьори са без поддръжка. Според мен нормално е да се плаща по 10-15 лева на семейство. Тогава ще има достатъчно пари, за да наемаме техници, които да се грижат за асансьорите./Вестник Телеграф

Свързани статии