Цветан Цветанов: От Нотариуса, „Осемте джуджета“ и фалита на КТБ започна овладяването на държавата

Изглеждаше, че това управление с ротацията може да управлява поне 18 месеца. Разпадът започна, защото участниците започнаха да се обвиняват за несполуките на това управление, но не и да поемат отговорността за управлението с хората, които са участвали досега. След като няма възможна ротация, виновни са всички участници. Държавата забуксува още повече и няма ясен хоризонт, който да очертава нещо стабилно. Хората вече не проявяват активност на избори, а сега още по-малко. Ако искаха да са искрени един с друг, трябваше да се направи цялостен анализ и да се коригират пробойните в управлението. Не се подписа споразумение на база управленска програма. Това заяви бившият вътрешен министър и лидер на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Не познавам вътрешния министър Калин Стоянов. Може би Продължаваме промяната и Демократична България не го искат, защото имат информация за Калин Стоянов, която не е публично известна и се опасяват, че изборния процес няма да е честен“, допусна той.

По думите му именно случаите „Нотариуса“ и „Осемте джуджета“ са също сериозна причина това управление да не може да продължи да съществува. Той даде за пример с проваленото заседание на комисията, която разследваше влиянието на този човек върху съдебната система. Смятам, че ако излязат истините около тези два случая, би трябвало да бъдат изсклушани доста лица, които могат да дадат една светлина , а това ще бъде доста неприятно за тези, които сега участват в политиката, която се прави в момента в съдебната система, убеден е той.

„Няма как Нотариуса да съществува без политическа подкрепа. Видяхте и, че се засили политическата квота за ВСС. Има ясни зависимости. Може и Калин Стоянов да е държан в зависимост под някаква форма. По времето на Рашков той бе разследван, но след това делото бе прекратено и той стана вътрешен министър“, посочи бившият вътрешен министър.

„Във всеки случай смятам, че Главчев не трябва да се възползва от услугите на Калин Стоянов, защото това ще го компрометира. Пък и могат да се намерят много по-подходящи лица за вътрешен министър“, допълни той.

„Алексей Петров е един нагледен пример за натиск върху съдебната система и зависимости. Знаете каква бе неговата роля за определени процеси в държавата. Когато той беше арестуван, имаше голям брой персонални атаки върху мен. Тогава сме се ръководили само и единствено от разписаното в закона. Имахме едно управление, сформирано със съдействието на Алексей Петров. Това не бе добре за демокрацията“, подчерта Цветанов.

Тук водещата го прекъсна, като припомни, че той бе оправдан. „Как няма да бъде оправдан. Георги Цветанов загина при странни обстоятелства, другия бе съсечен с брадва, трети – изчезнал и т.н.“, отговори Цветанов.

„Архивите с компромати на Алексей Петров вероятно се пазят от друг, който държи политици в зависимост. Той беше част от националната сигурност. Много е трудно да се бориш с организираната престъпност в тази несигурна обстановка“, обобщи лидерът на „Републиканци за България“.

„Нотариуса, Осемте джуджета, истината за фалита на КТБ – оттам започна овладяването на държавата, от което е много трудно да излезем. Много трудно ще се намери едно стабилно правителство. Трябва да има политическа воля и дебати за хоризонтите на страната“, каза още Цветан Цветанов./Новините БГ

Свързани статии