Това са първите имотни измами на Марто Нотариуса, разказва бившият му адвокат

Това са първите жертви на имотни измами, за които се твърди, че е извършил убитият Мартин Божанов по прякор Нотариуса, предава Нова тв.

Мартин Божанов бе застрелян на 31 януари в софийския кв. „Горна баня”. Мъжът е част от разследване на Антикорупционния фонд, според което той е осъществявал връзка с прокурори срещу заплащане – с цел решаване на проблеми на клиенти на обвинението.

Кой е човекът, който си позволява да заплашва съдии, на който комисията „Кушлев” отнема 430 000 лева, но който и до днес е с чисто съдебно минало?

Преди 20 години репортерката по онова време Лора Крумова показва част от престъпленията, зад които се твърди, че стои Божанов.

В началото жертвите му били основно възрастни хора.

Годината е 2004 г. Тогава 87-годишният Бай Слави губи дома си с фалшива покупко-продажба. Възрастният мъж притежавал 102 кв. м. апартамент в центъра на София. Жилището му е продадено на човек, който дядото не познава – именно Мартин Ангелов Божанов.

„Бях в градинката пред блока. Каза ми, че е от полицията и да си дам паспорта”, сподели мъжът.

Потърпевшият вижда негова снимка за първи път в районното. Спипан в кола пред апартамента на жертвата си, на въпрос какво иска от възрастния човек, Божанов едва не прегазва оператора.

Нотариусът, извършил покупко-продажбата – Слави Крашевски, не изключи самият той да е подведен.

Втората жертва е жена с онкологично заболяване. Чрез имотна измама тя губи апартамент от 75 кв. м. През ноември 2003 г. заминала за САЩ. Докато била в чужбина, домът ѝ е продаден на Мартин Божанов.

Още тогава лицето имало 3 страници досие за многократни измами. Бил е пуснат и за международно издирване. И в този случай жилищната продажба е направена от същия нотариус – Слави Крашевски.

Третата жертва е 76-годишната Илка, която е с първа степен на инвалидност. Жената дори не подозирала, че жилището ѝ е продадено.

В началото не ни повярва. Пред камерите ни заяви, че Мартин е внук на брат ѝ. Във фалшивите докемунти пише, че бабата и синът ѝ дават право на Божанов да продаде дома им сам на себе си, като жената може да живее там, докато е жива. И в тази сделка участие има нотариус Слави Крашевски.

Тогава софийският прокурор Славчо Кържев обещава да се заеме лично с имотните кражби на Мартин Божанов.

До днес обаче Мартин Божанов – Нотариуса не е осъждан. Прокуратурата заяви, че малко преди да го убият били готови да му повдигнат обвинение.

Там имаше една интересна симбиоза между Славчо Кържев и слави Крашевски. Те са били състуденти, приятели. Има легенда, че навремето Крашевски помогнал на Кържев да стане районен прокурор. Познавах ги и двамата тогава. Бях млад амбициозен и специализирах борба с имотни измами, затова се озовавах в такива дела. Всички знаеха, че двамата може да са си вършели услуги. Това разкри в ефира на Нова бившият адвокат Георги Коев.

По думите му, Божанов го е потърсил тогава, за да направи опровержение, че не е измамил леля си. Жената се е отказала на следващия ден да води дело срещу Божанов.

„Нотариуса беше част от метастазата в съдебната система”, заяви Георги Коев.

„Той беше меко казано арогантен, експресивен, динамичен и вулгарен. Не беше притеснен за тези репортажи, които се правеха за него. Такива хора си вярват. Тогава още нямаше протекция. Той не е върхът на черешката на тортата, той е върхът на цирея, бялото което се вижда най-отгоре.

Това е една метастаза в съдебната система, която виждаме 20 години. На този цирей му сложиха лепенка с убийството”, заяви той.

„България прие отмяна на смъртното наказание, но де факто то никога не е отменяно. Всяка година по трима-четирима знакови герои на Прехода им се изпълнява смъртната присъда, която не е издала съда. Съдебната система е многопластова, обхваща огромен социален ареал. Миналият век е било стражари и апаши, след това става стражари, апаши и прокурори”, каза Коев.

Слави Кръшевски – нотариусът, за който се твърди, че е участвал в имотните измами с Божанов, е на преклонна възраст, но той също няма нито една влязла сила осъдителна присъда.

Що се отнася до самия Мартин Нотариуса, той се е измъквал благодарение на липсата на съдебна реформа.

„Не съм го измъквал Мартин, вършил съм си професионалната работа, за която съм учил. След като спря да има нужда от помощта ми, спря да ме търси. До 2008 г. съм имал контакти с него и ми беше интересно как на този човек всичко му се отдава и независимо нещата, които върши, той остава сух”, поясни Коев.

„Той развиваше приятелства с всички хора, които може да са му полезни и удобни. Последно ме търси през 2008 г., а последно съм го виждал миналата година в съда, но вече бях от другата страна. Защитавах мой клиент, който съдеше Мартин Божанов”, каза още адвокатът./Новините БГ

Свързани статии