Теодор Славев: Смяната на Калин Стоянов с Калин Стоянов №2 няма да доведе до промяна

Ако сменим Калин Стоянов с Калин Стоянов №2, идва един Х нов човек от тази нереформирана дупка МВР. Ще продължаваме да гледаме всички феномени като купуване на гласове. Не е толкова важен персонажът Калин Стоянов, колкото дълбоките и системни проблеми. Това заяви в ефира на Дарик Теодор Славев, политолог от Български център за правни инициативи.

Коментарът му беше по повод скандалите около оставането на поста вътрешен министър на Калин Стоянов в проектокабинета на служебния премиер Димитър Главчев. Славев подчерта, че „няма човек в държавата, който смята, че Димитър Главчев сам взима решения“.

Според политолога от СУ “Климент Охридски” Милен Любенов е добре спорната фигура на Стоянов да бъде сменена с друг вътрешен министър в служебния кабинет.

„Виждаме, че през последната седмица силно се изостри напрежението. Би било по-добре и за Главчев, и за служебния кабинет да направи такава промяна, защото виждаме, че доверието към политическите институции е много ниско и стартът на този служебен кабинет, ако започне със сериозно недоверие, не би било добре само по себе си“, коментира Любенов.

Той обаче припомни, че от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ сега искат оставката на Калин Стоянов, „а всъщност той е предложен за министър от ПП“.

Теодор Славев анализира и останалите номинирани за министри в проектокабинета „Главчев“, като съзря съгласуване и с президента Румен Радев. Той напомни, че и правосъдният министър Мария Павлова, и министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов са заемали високи позиции след назначения при служебни правителства на държавния глава преди конституционните промени.

„Според мен това, което беше направено с промените в Конституцията, повдига много въпроси, пред които можем да се изправим още това лято, ако се стигнем до ситуация, в която не можем да съставим редовно правителство след изборите на 9 юни“, коментира Милен Любенов.

Според Теодор Славев „в България се опитваме да правим революция чрез конституция“. След редакциите в основния закон бяха силно редуцирани правомощията на президента в избора му при назначаването на служебен премиер, като му бе дадена възможност да избира измежду няколко високопоставени позиции в държавни институции, сред които бе и председателят на Сметната палата, какъвто е Димитър Главчев.

„След края на служебното премиерстване Главчев трябва да подаде оставка от Сметна палата, защото той трябва сам да проверява себе си. Последните сериозни корупционни разкрития тръгнаха от Сметната палата – обществени поръчки, магистрали, язовирите. Ако той подаде оставка, а парламентът отново го избере, тогава е друг въпрос, защото му е гласувано пак доверие“, заяви Славев./Новините БГ

Свързани статии