Таксата за асансьора поскъпва, съседите ще събират още пари

Нов, по-голям разход чака съседите в големи блокове и кооперации над 5 етажа, които имат асансьори. Фирмите за техническа поддръжка са увеличили тарифите средно с 10%, сигнализират домоуправители.

По закон всяка сграда, снабдена с асансьор, трябва да има договор с такава фирма. Техниците са длъжни да посещават и обследват по-старите асансьори три пъти на месец, а новите – един път на месец. А съгласно Наредбата за безопасна експлоатация не може един асансьорен техник да прави профилактиката, винаги трябва да са в екип от двама.

В Пловдив обичайно етажната собственост се бърка средно с между 60 и 80 лева за месечната такса на подемната техника. До нова година пък бе крайния срок всички действащи асансьори да са снабдени с т.нар. предпазен щит, който излизаше средно по 300 лева на асансьор. Къде с кавги, къде мирно и спокойно, съседите събраха допълнителния разход, защото иначе рискуваха да катерят стълбите пеша, защото елеваторът трябваше да бъде спрян.

В България има около 600 фирми, които осигуряват поддръжка и ремонт на асансьори.

Препатили съветват, за да не попаднете на фирма-менте за поддръжка, първо направете справка на сайта на ДАМТН, където фигурират лицензираните компании. Те пък се проверят от държавната агенция веднъж годишно дали отговарят на условията./Вестник Марица

Свързани статии