Светът на нокти: Мащабно руско настъпление! Вижте кога се очаква

„За да поразим командни центрове, да поразим някои важни цели, е нужно отлично оръжие“. Украйна очаква руско настъпление в края на пролетта – началото на лятото, на първо място в Източен Донбас, в района на Донецк.

Това заяви началникът на Главното управление на украинското разузнаване към Министерството на отбраната Кирил Буданов в интервю за германската телевизия ARD, предават световните агенции.

„Руснаците ще напреднат малко към Часов Яр. Те ще се движат в посока на град Покровск, стратегическото направление на Покровск“, прогнозира Буданов.

Той предположи, че до началото на очакваното руско настъпление значителни промени на фронта няма да настъпят. „Ситуацията е достатъчно сложна, но е под контрол“, увери шефът на украинското военно разузнаване.

За разлика от много военни експерти Кирил Буданов не изключи и украинско настъпление в настоящата година, но не навлезе в детайли. Отговорността за това е в прерогативите на Генщаба на украинската армия, стана ясно от думите му.

Буданов все още се надява, че Германия ще промени мнението си и ще изпрати на Киев ракети с голям обсег „Таурус“, предаде ДПА. Киев поиска тези ракети отдавна, за да подсили отбраната си срещу руската инвазия.

„Таурус“ определено ще направят живота ни по-лесен“, каза ръководителят на Службата за военно разузнаване (ГУР) в интервюто за германския телевизионен канал.

„За да поразим командни центрове, да поразим някои важни цели, е нужно отлично оръжие“, каза Буданов.

Кримският мост, който свързва полуострова в Черно море с континента, също остава важна цел за Украйна, посочи шефът на разузнаването.

„Мостът е тежко охраняван и отбраняван. Но всички работят по този въпрос“, добави той.

Ударът по моста бе тема и от разговора на германските генерали, чийто запис попадна в руски ръце и предизвика скандал в Берлин, тъй като канцлерът Олаф Шолц беше против предоставянето на ракетите „Таурус“.

Украйна изпитва остра нужда повече артилерийски системи и боеприпаси и призова западните си съюзници да увеличат военната си помощ.

По-рано днес президентът Володимир Зеленски предупреди, че страната му може да изчерпи запасите си от противовъздушни ракети, ако Русия продължи атаките си със същата интензивност.

„Ако продължат да атакуват (Украйна) всеки ден така както го правят през последния месец, може да изчерпим запасите си от ракети, и партньорите ни го знаят“, посочи украинският лидер. Той допълни, че Украйна не разполага с достатъчно артилерийски снаряди, за да премине в контраофанзива.

Зеленски посочи, че по данни на украинското разузнаване Москва готви нова мобилизация на още 300 000 войници на 1 юни и предупреди, че периодът на обучение на мобилизираните в Русия е много кратък./Вестник Марица

Свързани статии