Стоянов: Знам за вечеринки в дома на Рашков – имало е кадруване и разпределяне на задачи

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов направи първи коментар за разследването в Агенция „Митници“, арестите за контрабанда, скандала около доскорошния главен секретар Живко Коцев и появилите се снимки.

Силовият министър заяви, че има информация за „вечеринки в тесен кръг, които са организирани и провеждани в дома на Бойко Рашков“.

„На тези вечеринки са се разпределяли задачи на всеки от там присъстващите кой и по какъв начин да ме дискредитира до ротацията, за да не остана аз министър на вътрешните работи и впоследствие също на тези вечеринки, след като се разпределят задачите, е започвало и кадруването – кой да е министър, кой да е зам.-министър, кой да е шеф на еди коя си служба“, посочи Калин Стоянов.

„За съжаление, скандалът е голям и според мен ще останат тежки негативни репутационни щети както към длъжността главен секретар, така и към МВР и държавата, като цяло. Много трудно ще възстановим и крехкото доверие, което гражданите имат към ведомството”, подчерта Стоянов.

Арести, обвинения и контрабанда

„Познавам Стефан и Марин Димитрови от министерството, Бойко Рашков запозна всички ни с тях. Те бяха доста често в министерството, предимно Стефан Димитров“, заяви още МВР министърът за задържаните за контрабанда баща и син.

На въпрос дали е знаел с какво се занимават Димитрови, Калин Стоянов отговори: „Хора, като вътрешен министър, който видиш при него, независимо в какво качество е там, всеки го възприема като едва ли не някаква чиста монета, че тези хора са доста близки до министъра, още повече, че се случваше доста често“.

На 4 април прокуратурата постанови задържане за срок до 72 часа на бившия вече директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова, Стефан и Марин Димитрови, както и на Никола Николов. Това се случи след акция на Комисията за противодействие на корупцията и Държавната агенция „Национална сигурност“. Образувано бе досъдебно производство за организирана престъпна група с цел контрабанда, изпиране на пари и корупционни престъпления.

Софийският градски съд остави в ареста Банкова и Стефан Димитров. По време на делото съдия Тони Гетов съобщи, че в материалите по разследването има снимки и записи на разговори между Петя Банкова и Живко Коцев. Заснети са снимки на Живко Коцев, Стефан Димитров и „друго обществено известно лице“, на които се вижда часовник, който след срещата им вече е на ръката на Живко Коцев, каза съдия Гетов. През последните дни снимките бяха коментирани и от политици. Гледането на мярката на Марин Димитров бе отложено, тъй като мъжът постъпи в болница.

Скандалът с Живко Коцев

Във връзка със случилото се с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев министър Стоянов заяви: „На 3 април Живко Коцев дойде при мен и ми каза, че трябва да отиде до Комисията за противодействие на корупцията. Малко по-късно разбрах, че е в СГП и поисках да се свържа и да говоря с него. Свързахме се и ми каза, че иска да си пусне три дни платен отпуск. Това е”.

Министърът поясни, че е знаел, че същият ден е направен обиск в кабинета на Коцев. „Разговорът с него беше само вечерта, когато приключиха процесуалните действия и когато си подписа заявление, с което поиска да напусне системата на МВР. По никакъв начин не съм оказвал натиск”, добави той.

Изборите

По отношение честността на предстоящия вот, Стоянов заяви, че МВР не организира изборите. Ангажимент на ведомството било да охранява изборните секциите, книжата и машините. „И не на последно място – да се бори с тежкото явление – купуване и продаване на гласове. Мисля, че ще се преборим”, е мнението му.

„Недоумение за мен, хората около мен и за голяма част от служителите е как някой след шест месеца ни упреква, че не сме се справили на изборите. Преди, по време и след вота нямахме критика от тези хора, които в момента я отправят. Считам, че ще се справим. Още повече – за първи път чухме, според изказвания, че МВР отговаря и за недействителните гласове. Пълен абсурд”, завърши Стоянов. /dariknews.bg

Свързани статии