Стотици българи се преклониха пред делото на светите братя Кирил и Методий

София отбелязва 24 май – Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Стотици граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

24 май отново ни събира пред светлия лик на светите братя, вдъхновени от примера и чистата обич, водени от нашата неподправена гордост на народ с корени и бъдеще. Нашата просвета и вяра съградиха България като държава на духа, съхраниха народа ни и го преведе през най-тежките изпитания. Само, който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието. Това заяви в словото си президентът Румен Радев.

Днес се прекланяме пред святото дело на светите братя, пред всички български просветители и не само днес, всеки ден трябва да си даваме сметка, че достойнството на едно общество, неговият просперитет, жизнен стандарт, авторитет са в пряка връзка с отношението ни към знанието. Нашите предци, благодарение на първите книги, съградиха модерна държава. Днес, когато страните по света се изпреварват да инвестират в наука и образование, ние не можем да си позволим неблагоразумието да загубим потенциала на нашите учени, изследователи, добави още държавният глава.

Наскоро бяхме поставени в ситуация по време на празник вратите на университетите да бъдат затворени. Вярвам, че ще търсим решения. Нека не само днес, а всеки ден да помним, че достойнството на едно общество, неговият жизнен стандарт и просперитет са в пряка връзка с отношението към знанието, посочи държавният глава. Поклон пред просветителите на българския народ. Честит празник, допълни още президентът Радев.

Честит празник на всички. Деца, обичайте книгите, четете, никога не спирайте да търсите книгите, това заяви кметът на София Васил Терзиев.

„Делото на Кирил и Методий ни напомня за силата на словото и знанието, които ни обединяват и ни правят по-силни.24 май е един от най-светлите и вдъхновяващи празници в нашия календар, ден, в който се гордеем с нашата култура и духовност. Днес се събираме, за да отпразнуваме един от най-светлите празници в нашия календар. Този ден е посветен на великото дело на братята Кирил и Методий, които ни дариха с нашата азбука и писменост. Денят, в който отдаваме почит на нашите учители, които ни водят по пътя на труд и всеотдайност. Днес е денят, в който се гордеем с нашата култура и духовност. Нека не забравяме културата в нашето ежедневие, тя е мостът, който ни връща към миналото. Днес, когато светът се променя толкова бързо, трябва да помним нашите корени“, добави Терзиев.

На тържествената церемония, която се провежда пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, присъстват президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Глачев, служебният министър на образованието Галин Цоков, кметът на София Васил Терзиев, депутати и представители на академичните среди.

Учениците от 1 „А“ клас на 73. СУ „Владислав Граматик“ Елеонора Богданова и Мартин Костов рецитираха стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов. Специални гости са Димитър Бербатов и шейсет от талантливите деца от фондацията му, носители на множество награди в областта на науката, изкуствата и спорта.

Празничният ден започна с традиционното шествие от площада пред Националния археологическия музей./Новините БГ

Свързани статии