Сменете си паролите веднага, не използвайте следните в никакъв случай

Сменете си паролите веднага, алармират специалистите.

Изтекоха 10 милиарда лични кода в тъмната мрежа, като всички са под заплаха от пробив – от банкови сметки, през видеонаблюдение – до индустриалния хардуер.

Най-голямото изтичане на пароли в историята се случи миналата седмица.

Това изтичане на информация, наречено „RockYou2024“ във водещ хакерски форум, събра и сподели близо 10 милиарда пароли в обикновен текст.

Наборът от данни по целия свят е с размер 45 гигабайта. Този набор от данни обхваща широк спектър от теми, от онлайн и офлайн услуги до интернет камери и индустриален хардуер.

Кибер експертите предупредиха хората спешно да актуализират паролите си, след като хакер качи милиарди данни за вход в компютър.

Изследователите, които са открили изтичането, казаха, че тази информация може да позволи на хакерите да се насочат към всяка система, която не е защитена от софтуер за строга сигурност, включително онлайн и офлайн услуги, онлайн камери и индустриален хардуер, пише Телеграф.

Потребителите трябва незабавно да нулират изтеклите пароли за всичките си акаунти и да изберат силни и уникални комбинации, които не се използват в множество платформи.

Те също така трябва да активират многофакторно удостоверяване, което осигурява второ ниво на сигурност, като изисква удостоверяване като лицево разпознаване или ПИН в допълнение към парола.

Новото изследване на Nordpass разкри, че хакерите могат лесно да разбият паролите, използвани от милиони интернет потребители.

Според въпросното изследване приблизително 70 процента от най-популярните пароли в света могат да бъдат разбити за по-малко от секунда. Тъй като паролата, предпочитана от милиони потребители, беше „123456“, точно както миналата година, припомня NTV.com.

Ето паролите, които на всяка цена трябва да избягвате, но от които потребителите никога не се отказват въпреки всичко…

123456, 123456789, qwerty, 1234567, 12345678, 12345, 111111, 123123, abc123, qwerty123

/Новините БГ

Свързани статии