След два тура: Не избраха председател на НС

Президентът Румен Радев свика първото заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание. То бе открито малко след 9 часа днес от най-възрастния присъстващ народен представител – Силви Кирилов от „Има такъв народ“ (ИТН).

В залата се регистрираха 237 депутати от 240.

„Българският избирател иска промени, а задача на политиците и интелигенцията е да ги осъществи – планирано, осъзнато и обосновано“, каза Кирилов.

Новите депутати положиха клетва 10 минути след 9 часа:

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

След това прозвуча химна.

Четирима са номинираните за председател на 50-ото Народно събрание.

От „Възраждане“ издигнаха за поста Петър Николаев Петров. Депутатите отхвърлиха предложението на първи и втори тур.

Депутатите не приеха предложението Рая Назарян да стане председател на НС. При първото гласуване 69 депутати гласуваха против, а „ЗА“ гласуваха 114, 55 гласуваха с „въздържал се“. При второто гласуване „За“ бяха 116, а против – 69, „въздържал се“ гласуваха 53 народни представители. Предложението бе отхвърлено и на двата тура.

Представителите на различните политически партии и коалиции правят изказвания от трибуната на НС.

Първи се изказа Тома Биков от ГЕРБ.

„Готови сме да водим принципен диалог за идеи за развитието на страната с всеки, но няма да допуснем доверието на нашите избиратели да бъде използвано за корпоративни интереси. Готови сме да участваме единствено в правителство на споделената отговорност с 4-годишен план за управление на страната. Няма да участваме в управлението на всяка цена и няма да допуснем доверието от нашите избиратели да бъде пропиляно, без да бъде намерено решение за преодоляване на политическата криза“, каза той.

По думите му вторият вариант са нови предсрочни парламентарни избори.

„Ако предложената от нас формула бъде отхвърлена, сме готови да вземем това решение, като осъзнаваме всички рискове, които то носи за държавата. Отиването на нови избори би било лош вариант за страната. Тези рискове обаче ще бъдат далеч по-малки от риска да сформираме безпринципно мнозинство без широка политическа и обществена подкрепа“, добави Биков.

След него изказване на прави Йордан Цонев от ДПС.  Той пожела здраве на новите депутати и успешно изпълнение на дълга пред хората и родината и благодари на избирателите на ДПС.

„Между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст. Дневният ред на обществото не е дневният ред на политиците. Второто нещо, което ни казаха е, че не искат нови избори, искат да спрем цикъла от шест последователни избори в рамките на три години“, каза Цонев.

Последва изказване и на акад. Николай Денков от ПП-ДБ.

„Всяко народно събрание трябва да започва с надежда“, каза той. „Надежда, че ще бъде избрано правителство, което ще работи в полза на хората и бизнеса. За съжаление с всеки следващ предсрочен цикъл от избори тази надежда бързо избледнява, затова всяка политическа сила, носи двойна и тройна политическа отговорност за съдбата на България. Резултатите от изборите ясно определиха ролята ни на опозиция“, каза той.

Следващ с изказване от трибуната бе лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Малцина от вас, сънародници, упражниха задължителното си право на глас преди само 10 дни, останалите 70% останахте вкъщи. Огромна част от народа заяви, че не се интересува кой управлява държавата и кой е отговорен за настоящето и бъдещето на нацията“, каза Костадинов.

Изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров също направи изказване от трибуната на НС.

„Влизаме в 50-о НС с един голям дълг към България. Политиката се изолира от народа, превърна се в проект“, каза той.

Зафиров каза, че трите ключови думи на БСП в този парламент са „отговорност, разум и диалог“.

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“  се обърна към депутатите:

„Повечето от вас бяха в 49-о НС и положиха същата клетва и я нарушаваха многократно, погазваха законите, както си искат и се ръководиха от собствените си партийни интереси“, каза Йорданов. По думите му избирателите изпитват срам. „Почти е невъзможно да се върне здравият разум там, където почти го няма“, добави той.

„Здравият разум говори, че управление, основано на сглобки не води до нищо добро и е по-добре да бъде свалено, отколкото да нанася вреда след вреда“, каза още Йорданов и допълни: „Туко що положихме клетва, дано този път да я изпълним“.

В пленарната зала присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър-председател Димитър Главчев и министри от служебния кабинет, бивши председатели на Народното събрание,  представители на съдебната власт, на официалните вероизповедания в България и на дипломатическия корпус.

Какво казаха депутатите преди началото на заседанието:

„Мисля, че ще има правителство между ГЕРБ, ДПС и ИТН“, заяви Корнелия Нинова. По думите й БСП няма да подкрепят такова правителство.

„Решението на групата е, че няма да подкрепим Рая Назарян”, каза Николай Денков от ПП-ДБ.

„След като ние 2 пъти успяваме да направим редовно правителство, единият път като първа политическа сила, вторият път като втора полит сила, може да се направи правителство, ако има желание”, добави той.

По думите на Денков предишното правителство „падна, защото ГЕРБ и ДПС искаха да спечелят политическата власт” и допълни: „Спечелиха я , нека сега управляват”.

„Ще работим със същата отговорност и отдаденост”, заяви тази сутрин новоизбраният депутат Йорданка Фандъкова.

Запитана дали очаква Рая Назарян да получи подкрепа за председател на НС, Фандъкова каза, че се надява „останалите политически сили да проявят отговорност, да са чули добре хората по време на кампанията, които дадоха жълт картон на политиците”.

„Рая Назарян има експертизата, опита, необходимите качества, за да започнем работа с такъв председател”, каза Георги Георгиев.

„За мен това ще е първо гласуване в пленарната зала. А как партията ни ще гласува за председател на НС – ще стане ясно в процеса на заседанието. Преди това нищо не можем да кажем. Когато започне заседанието, тогава ще дадем своя глас“, заяви Етиен Леви от „Величие“ пристигайки в сградата на парламента преди началото на първото заседние на 50-ото НС.

От „Възраждане“ винаги сме предлагали своя собствена кандидатура за председател на Народно събрание, така ще бъде и днес, каза депутатът от „Възраждане“ Петър Петров. „Несериозно е да имаме своя кандидатура и да подкрепим тази на ГЕРБ“, допълни още той.

Той е на мнение, че има риск да се стигне до нови избори. Петров смята, че ще се излъчи председател на НС, ще бъде направена актуализация на бюджета и парламентът ще приключи. Депутатът посочи, че не може да бъде съставено ново правителство.

Кой откри първото заседание?

По Конституция първото заседание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител – Силви Кирилов от „Има такъв народ“ (ИТН).

Той е на 73 години, избран за депутат от Бургас. Той беше най-възрастният народен представител и в 47-ото Народно събрание и откри първото му заседание на 3 декември 2021 г.

Ето кой депутат ще открие първото заседание на 50-ото Народно събрание

Георги Николаев Кръстев от ГЕРБ-СДС е най-младият народен представител. Той е на 24 г., избран за депутат от Русе. Той беше най-младият депутат и в предишното 49-о Народно събрание.

Разпределението в НС

  • ГЕРБ-СДС имат 68 депутати.
  • ДПС е представена от 47 народни представители.
  • „Продължаваме промяната – Демократична България“ имат 39 депутати.
  • „Възраждане“ ще има парламентарна група с 38 души.
  • „БСП за България“ ще бъде с 19 народни представители.
  • „Има такъв народ“ са с трима по-малко – 16 депутати.
  • „Величие“ е най-малката парламентарна група с 13 депутати.

Мъжете в новия парламент са 176, а жените – 64.

Подалият оставка председател на “Да, България” и избран за народен представител в 50-ото Народно събрание от 24 МИР Христо Иванов няма да бъде депутат. Той ще положи клетва и веднага след това ще подаде заявление за предсрочно прекратяване на пълномощията му.

Целият списък с имената на депутатите може да видите ТУК.

Свързани статии