След бурите: Редица общини обявиха бедствено положение

Община Нова Загора обяви бедствено положение, след снощната буря, придружена с градушка и силен вятър. Днес е и неучебен ден за училищата и детските градини в общината, обяви кметът Галя Захариева.

Ледените късове са начупили прозорци, има щети по покриви и сгради. Пострадали са и землищата на няколко села в общината, каза тя.

„Сериозни поражения по сградите на училищата и градините, счупени прозорци, покриви. Имаме течове вътре в сградите. До 9:30 – 10 ч. ще има пълна информация за състоянието на сградите. За съжаление, започна да вали, което ще ни попречи бързо да реагираме с почистването. Въпреки всичко започваме да почистваме листата. Умолявам гражданите на Нова Загора, които са почистили дворове от снощи, да сложат листата и колоните в чували, за да не напълним шахтите наново. Имам подкрепа от всички. Търсят ни доброволци, които да се включат. Дано да спре да вали, за да можем по-ефективно да почистваме града“, посочи още Галя Захариева, цитирана от БНР.

Снощи от полигона край Старо село са изстреляни 100 противоградни ракети по облачната система, която е нетипична за България и е приличала на торнадо. Височината и е била около 15 километра.

В Казанлъшко обявяват частично бедствено положение заради снощната буря и градушка. Най-много щети са нанесени в Шипка и Казанлък. Няма пострадали и бедстващи хора. Всички пътища са разчистени и проходими. Тепърва ще се описват щетите.

В Лясковец вече е обявено бедствено положение.

Във Велико Търново е задействан общинският план за кризи.

В Тетевен се събира общинският кризисен щаб за бедствия и аварии заради снощната опустошителна буря, пороен дъжд и градушка с големина на яйце в село Рибарица, която нанесе сериозни поражения на селскостопански култури, автомобили и недвижими имоти.
Среднощна буря в София, екипи отстраняват счупени клони и паднали дървета по улиците
В София екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община продължават разчистването на пътните платна от счупени клони и дървета.

„Снощи около 19.00 часа имахме много постъпили сигнали за районите на Казанлък и Нова Загора“, съобщи за БНР главен комисар Александър Джартов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Той уточни, че само за района на Казанлък сигналите са били над 60. Те основно са за паднали дървета и наводнени приземни етажи.

В Нова Загора се е наложило спасяване на човек.

„Той е попаднал с автомобила си под мостово съоръжение. В следствие на завиряване със значително количество вода, автомобилът му загасва, така че колегите му бяха оказали помощ. Човекът не е пострадал, просто известно време е прекарал в студената вода“, обясни Александър Джартов.

НИМХ обяви за днес оранжев код за обилни валежи в 12 области на страната и жълт за още 7. Очакват се интензивни и значителни по количество валежи, с развитие на гръмотевични бури. Ще има условия и за градушки. Количествата на валежи за денонощието се предвижда да са: 20-35 mm, в отделни райони ще достигнат до 50-60 mm. В Централна България ще бъде в сила жълт код. Очакваното количество на валежите там е 20-35 mm. Голяма е вероятността от гръмотевични бури./Вести БГ

Свързани статии