СКАНДАЛЪТ В ГДБОП: Задържаният за шпионаж в полза на Русия има 30-годишна кариера в системата на МВР

Един служител на ГДБОП е привлечен към наказателна отговорност. Има събрани доказателства за това, че той е поддържал комуникация с представители на специалните разузнавателни служби на Русия. Това съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев на пресконференция по повод вчерашната акция в ГДБОП и ДАНС, при която беше извършен арестът на длъжностно лице.

Предстои мъжът да бъде разпитан. Определена му е 72-часова мярка за задържане, но прокуратурата ще поиска постоянен арест. По делото се работи от миналата година, каза още Кънев.

Заместник-председателят на ДАНС Петър Петров заяви, че сигнал от чужди служби по случая няма. Разработката започнала в средата на миналата година от Държавна агенция „Национална сигурност“. По нея са работили единствено българските правоохранителни органи, категоричен беше Петров.

Той уточни, че се изяснява какви контакти е имал служител на ДАНС със задържания. Достъпът му до информация е ограничен, докато бъде решено какви действия да се предприемат оттук-нататък.

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов заяви, че задържаният е 57-годишен мъж, дългогодишен служител на дирекцията – в системата на МВР е от 1993 г. Преминал е през различни структури на МВР. Бил е на мисии между 2001-2002 г в Косово. „Това е стъпка към прочистване на служители, които не са лоялни на МВР и в частност към ГДБОП. Не толерираме такъв тип поведение”, заяви Серафимов. Той уточни, че арестуваният е експерт в сектор „Международно сътрудничество и проекти”. Този сектор не се занимава пряко с оперативна дейност. Имат обаче достъп до информацията по отношение на обмен с партньорски служби./Вестник Телеграф

Свързани статии