Ще изпрати ли НАТО сухопътни войски в Украйна? Кремъл с остро предупреждение

Кремъл предупреди, че ако европейските членове на НАТО изпратят войски да се бият в Украйна, това ще направи неизбежен конфликта между Русия и НАТО, предаде Ройтерс.

Френският президент Еманюел Макрон в понеделник спомена възможността за изпращане на войски от европейските страни в Украйна, въпреки че предупреди, че на този етап няма консенсус, докато съюзниците се съгласиха да увеличат усилията си за доставяне на повече боеприпаси на Киев.

„Самият факт на обсъждане на възможността за изпращане на определени контингенти в Украйна от страните от НАТО е много важен нов елемент“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Запитан за казаното от Макрон, Песков каза пред репортери, че ако се случи така, че войските на член на НАТО се сражават в Украйна, то разговорите ще трябва да се променят към неизбежността от конфликт между НАТО и Русия.

Стана известно, че полският президент Анджей Дуда е заявил, че идеята за изпращане на военни в Украйна не е предизвикала ентусиазъм, предаде УНИАН.

Представителите на 28 държави по време на срещата в Париж обсъдиха идеята за изпращане на военни в Украйна. По този въпрос не беше изразена единна позиция.

„Най-разгорещената дискусия се разгърна около въпроса за изпращането на войници в Украйна. И тук също нямаше абсолютно никакво съгласие“, цитира Полското радио думите на Дуда.

Междувременно шведският премиер Улф Кристершон също направи коментар по темата.

„Изпращането на войски в Украйна не е актуално в момента“, заяви той, но не изключи напълно подобна възможност. Това става в момент, когато страната му е напът да стане 32-рата членка на НАТО, предава Франс прес.

„Това изобщо не е актуално в момента“, каза той по шведската обществена телевизия в отговор на коментарите на френския президент Еманюел Макрон, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не трябва да се „изключва“ в бъдеще. „Засега сме заети с изпращането на модерно оборудване в Украйна“, подчерта Кристершон.

На 20 февруари Стокхолм обяви 15-и, рекорден по размер пакет с военна помощ за Киев, на стойност 633 млн. евро, който включва артилерийски боеприпаси, военни кораби, противовъздушни системи и гранати, за които разкъсваната от войната страна постоянно моли.

„Няма искане“ от украинска страна за сухопътни войски, отбеляза Улф Кристершон. Така че „въпросът не е актуален“, подчерта той, въпреки че не изключи възможността за това в бъдеще./Вести БГ

Свързани статии