Румен Радев към ПП-ДБ: Готови ли сте да подкрепите първи мандат на ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев започна консултациите с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание за съставяне на правителство. След ГЕРБ-СДС втори при държавния глава влязоха за разговори представителите на ПП-ДБ в състав премиерът в оставка Николай Денков, Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

„През последните 9 месеца основно вие носехте отговорност за управлението на страната, като се споразумяхте и с вашите партньори да имат официално само един представител в Министерския съвет. Осигурихте си и твърдата подкрепа на ДПС за промените в Конституцията. Като се върнем 9 месеца назад вие успяхте да сформирате управление с вашия мандат, но виждаме, че сложните отношения с вашите партньори остават, включително и по време на сегашните преговори, затова конституционният законадател е предвидил сегашните консултации, именно за да подпомогнат процеса на сформиране на правителство“, обърна се към тях Радев.

Той директно попита представителите на ПП-ДБ дали са склонни да продължават по същия път, по който са поели преди 9 месеца, или на базата на опита, който вече имат, са склонни да разгледат отношението си към партньорите и към властта.

„Смятате ли, че ще има механично свиване на Меморандума, който вие предложихте със Споразумението от ГЕРБ-СДС, или отиваме към някакъв нов документ, не знам точното име, ако имате вие някаква индикация какъв ще бъде, за да имаме най-вече устойчивост и предвидимост на едно бъдещо управление. Готови ли сте да подкрепите първи мандат на ГЕРБ-СДС или при евентуален провал на тези преговори, ще опитате да повторите сценария от преди 9 месеца – управление с ваш мандат? При какви условия бихте направили и едното, и другото?“, попита Радев и допълни най-важния за него въпрос: „Имате ли нужда от допълнително време за тези преговори?“

От своя страна премиерът в оставка акад. Николай Денков бе категоричен, че усилията са си стрували.

„Действително преди 9 месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че това ще нанесе политически щети. Но всичко това си струваше. Сега са приети 2 бюджета, имаме развиване на инвестиционните проекти, заседнали години наред и отпушване на основните проблеми, свързани с енергийния преход”, поясни той и допълни: „Да, понесохме политическа щета, понесохме не само, защото опозицията се държеше като опозиция, но и защото и другите политически сили решиха, че е по-лесно да използват популстки подход да печелят популярност, за сметка на правителството. Все пак, ако погледнем обективно резултатите – струваше си, надявам се, че след време това нещо ще бъде осъзнато. “

Премиерът в оставка не скри, че отношенията им с партньорите в сглобката са сложни. „Никой не е очаквал, че ще бъдат леки и именно заради това намираме за правилен актът, че имаме сложени два документа на масата за преговорите. Защото дали ще продължим и как ще продължим ще зависи от това как ще изглежда споразумението за управление оттук нататък. Има съществен напредък за преговорите ни, но докато не е договорено всичко, нищо не е договорено. Ние продължаваме с това усилие, за да сме сигурни, че ще си струва и през следващия период, колкото и дълъг да е той. Имаше разбиране от другата страна, че тези преговори трябва да започнат с дискусия за реформите, които още не са свършени, със задвижване на контролните органи, които не работят и затова първата част от преговорите е да се изчисти това в документа. Предстои и обсъждане на възможен персонален състав на Министерския съвет, но докато не приключи този процес, няма как да се обсъждат детайли. Все пак – напредък има“, каза Николай Денков.

Иначе днес консултациите стартираха точно в 09:30 ч. с парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

На „Дондуков“2 бяха вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел и заместник-председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева, Рая Назарян, Теменужка Петкова

„Неслучайно започвам консултациите именно с вас, като най-многочислена сила в българския парламент и като пръв мандатоносител, който носи отговорност за събитията, които предстоят. Публичната комуникация между партиите в коалицията напоследък като че ли съживи призрака на предсрочните парламентарни избори, въпреки че промените в Министерския съвет бяха предварително планирани още преди 9 месеца“, обърна се Радев към ГЕРБ-СДС.

„Конституционният законодател е предвидил с настоящите консултации именно да се подпомогне процесът за съставяне на правителство, за да се изяснят важни въпроси, преди да пристъпим към връчването на първия проучвателен мандат, за да станат ясни първоначалните позиции и какъв в крайна сметка би бил крайният резултат за страната“, посочи още той.

Президентът попита представителите на ГЕРБ-СДС за темпа на преговорите с „Продължаваме промяната – Демократична България“, има ли надежда за преодоляване на противоречията помежду им, готови ли са за връчването на мандата или имат нужда от още време и при евентуален провал на тези преговори, може ли да се стигне до неизпълнен мандат или имат други опции.

Имаме нужда от стабилност, но трябва да се стъпва на принципна основа, заяви от своя страна Мария Габриел.

„От самото начало за мен е много важно да има диалог, да се казват добрите и критичните неща“, отбеляза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка и подчерта, че е важно да не се губи от поглед интересът на страната.

„Имаме нужда от стабилност, но то трябва да стъпва на фундаментални ценности, на принципна основа. За нас е важно да се откроят общите неща, но и да се постигне съгласие и да се търси начин как да се преодолеят различията, където ги има“, добави тя.

След консултациите при Радев Габриел заяви пред медиите, че след уикенда изводът, че имат общи точки и различия с ПП-ДБ, но преговорите продължават конструктивно.

„Благодарна съм за конструктивния тон на преговорите от последните два дни, но имаме нужда от още време, за да преодолеем различията. Имаме споразумение, което сме сложили на масата, за нас е важно да се придържаме към написаното в него“, каза Габриел.

„Много е важно да си дадем шанс така, както до този момент тези преговори преминават в конструктивен дух, открити разговори, да могат да продължат. Не сте ме чули да говоря за червени линии, няма да си променя речника. Още от самото начало диалогът, взаимното уважение, но в един момент и много ясно носене на отговорност, ясен ангажимент за това, което е решено да бъде контролирано и да се знае какво се случва, е водещ принцип“, допълни тя.

От 11:30 ч. Радев се очаква да се срещне и с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“, а от 14:00 ч. с представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“.

Утре (12 март – вторник) държавният глава ще се срещне с представители на парламентарната група на „Възраждане“ от 9:30 ч., с представители на парламентарната група на „БСП за България“ от 11:30 ч. и с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“ от 14:00 ч.

В събота и неделя ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България” преговаряха за споразумение за съвместно управление. До този момент участниците в преговорите запазват мълчание пред медиите.

Преди началото на срещата вчера зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова заяви пред журналисти, че диалогът е конструктивен.
Оставката на премиера Николай Денков беше депозирана на 5 март в парламента. На следващия ден тя беше разгледана от Народното събрание, а депутатите я гласуваха единодушно с 216 гласа „за“. Правителството в оставка направи в петък в Министерския съвет отчет за свършеното през изминалите девет месеца./Dariknews.bg

Свързани статии