Разногласия между Петков и Борисов, въпросът за външния министър може да провали ротацията

Месец преди ротацията между политическите партии от „сглобката“ се появиха различия. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ПП Кирил Петков коментираха днес пред журналисти изхода от създалата се ситуация.

Според Бойко Борисов, изходът е Мария Габриел премиер и външен министър, а Николай Денков специален вицепремиер и министър на образованието.

Той подчерта, че партията няма да прави повече компромиси. „До момента сме направили огромен компромис, бяхме първа политическа сила“, каза той.

„Как си представяте при това положение всички министри и зам.-министри на ПП-ДБ, а Мария като кукувица да седи в МС? И Асен Василев, който сега си командва в Щатите всички министри, тя трябва да му се моли всеки ден. Успехите на България във въшнополитически план се дължат не на Външно министерство, а на контактите на Мария Габриел. И контактите на много от опитите на правителството да действа по други канали, се провалят. ДПС не желаят никакво участие в правителството. Освен правителството, обсъждахме и законодателната програма за избор на членове на регулатори, и др.“, обясни лидерът на ГЕРБ.

Категорично Мария Габриел трябва да е премиер, но не и външен министър. Специалният статут на Денков и Габриел може да бъде запазен, ако те си сменят изцяло позициите. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Мария Габриел и акад. Николай Денков трябва в екип да вървят заедно – както навън, така и вътре, каза още Петков и уточни, че с ГЕРБ се водят преговори. Пред медиите в парламента, Петков се застъпи за мнението, че ротациите трябва да са по-малко, за да се спазва максимално управленската програма. Според него и ГЕРБ са на това мнение.

Не мисля, че сглобката ще се счупи заради претенциите към премиерски и министрски пост. Смятам, че сме разумни, каза още Кирил Петков.

Споразумението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е абсолютно ясно, там пише, че акад. Николай Денков става образователен министър след ротацията. Това коментира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

„Смятам, че има един изключително успешен външен министър, което се вижда от целия свят в момента. Както г-н Денков като академик смятам, че може да бъде прекрасен образователен министър, какъвто е бил“, добави Пеевски и подчерта: „В името на България всички трябва да отстъпят или не трябва да отстъпят, а да се случи това, което е записано.“

Пеевски отново потвърди, че ДПС няма да участва в управлението след ротацията./Dariknews.bg

Свързани статии